Foto: Tor Wennström

Farligare att ligga i sängen än att motionera

De plötsliga dödsfallen bland elitidrottare mitt under pågående match eller träningsläger får också motionärer att fundera på om det finns orsak att oroa sig för sin egen hälsa. Kan livet ta slut under en joggingtur eller på gymmet?

Jussi Jouppila, specialistläkare i invärtes sjukdomar, påminner om att det inte är farligt i sig att motionera. De plötsliga dödsfallen bland idrottare är enskilda fall som det inte finns några exakta bakgrundsuppgifter om.

– Det är farligare att ligga i sängen än att vistas på en idrottsplan, säger Jouppila.

Det finns ändå skäl att skynda långsamt med träningen, framför allt om det finns en bakgrund med rökning, alkohol, typ 2-diabetes, övervikt eller om man inte har rört på sig mycket.

– Maraton är inte det bästa möjliga målet inom uthållighetsidrott, det räcker med mindre sträckor för att förbättra hälsan, säger Jouppila.

Jouppila tror att få som börjar motionera går på en läkarundersökning innan de ger sig ut i joggingspåret. Han rekommenderar framför allt personer över 40 att åtminstone gå och ta EKG.

Bakgrund
Dödsfall inom elitidrotten
  • Den norska elitsimmaren Alexander Dale Oen dog plötsligt i måndags under ett höghöjdsläger i USA. 26-åringen var VM-guldmedaljör i bröstsim och ett av Norges största medaljhopp i OS i London.

  • Den italienska volleybollspelaren och OS-medaljören Vigor Bovolenta, 37, dog efter en hjärtattack mitt under en match i den italienska andraligan i mars.

  • Den italienska fotbollsspelaren Piermario Morosini, 25, dog i april. Morosini segnade ner under en match i andraligan och dog på vägen till sjukhus.
  • Dödsorsaken klarnade inte i obduktionen.

– Om har minsta misstanke om att det finns en ärftlig hjärtmuskelsjukdom i släkten är det bra att kolla upp det. Om det finns många riskfaktorer lönar det sig att göra ett belastningsprov med cykelergometer, säger Jouppila.

Bra att kolla upp förändringar

Många motionärer pressar kroppen med samma intensivitet som en elitidrottare, utan att spara på sig själva. En utmärkt fysisk kondition är ingen garanti för att man undviker hjärtsymptom, men när motionären känner till sin egen prestationsnivå går det att reagera på förändringar.

Heikki Tikkanen, specialistläkare i idrottsmedicin och klinisk fysiologi, uppmanar motionärer att besöka läkare om prestationsförmågan sjunker oförklarligt.

– Ett symptom som också kräver läkarkontroll är bröstsmärtor som alltid uppstår vid samma belastningsnivå, säger Tikkanen.

Det är också bra att boka läkartid vid rytmstörningar eller svindel som uppstår under ansträngning.

Det är en självklarhet att man inte ska träna om man är sjuk eller konvalescent. Enligt Tikkanen är det ofta svårare för en motionär att ta en paus i träningen än för en elitidrottare.

– För motionären är regelbundenheten ett mål. Många är rädda att hoppa över ett joggingpass eftersom det snabbt blir fler, säger Tikkanen.