Avhandling: Kolhydrater minskar risk för diabetes

Det lönar sig att ersätta hårda fetter och animaliska proteiner med kolhydrater om man vill minska på risken att insjukna i typ 2-diabetes.

En färsk doktorsavhandling visar att kolhydraternas höjande verkan på blodsockret inte verkar leda att sjukdomen bryter ut. Det här gäller även om blodsockret skulle stiga kraftigt av så kallade snabba kolhydrater som till exempel bröd.

–Det är bättre att äta kolhydrater än hårda fetter. Med tanke på typ 2-diabetes lönar det sig att dra ner på intaget av hårda fetter, säger forskaren Minna Similä på Institutet för hälsa och välfärd THL.

Hon säger att det finns ännu starkare bevis för att det är skadligt att äta stora mängder proteiner.

–De som äter mera proteiner löper en större risk att insjukna i typ 2-diabetes.

Similä säger att kvaliteten på kolhydraterna naturligtvis spelar en roll, även om man baserat på deras inverkan på blodsockernivåerna inte kan dela in dem i goda och dåliga.

Similä påminner om att fullkornsspannmål och ett rikligt intag av kostfibrer skyddar mot typ 2-diabetes. Den skyddande verkan bygger sannolikt på något annat än blodsockernivåer.

–Fullkornsspannmål innehåller mycket kostfibrer men också vitaminer, mineralämnen och biologiskt aktiva föreningar, både kända och okända.

Similä hoppas på en mer nyanserad kostdebatt. Hon säger att en god kost innehåller både kolhydrater och fetter.

–Vi ska välja goda, det vill säga mjuka, fetter och goda kolhydrater, alltså fullkorn, bär, frukter, grönsaker och baljväxter.

Det viktigaste om man vill undvika typ 2-diabetes är ändå att hålla vikten under kontroll.

Avhandlingen bygger på en 12 år lång uppföljningsstudie av drygt 25 000 rökande medelålders män.