Foto: AFP/Lehtikuva/Chaideer Mahyuddin

"Alla började springa mot taket"

Jeanette Neijman låg på stranden i Phuket när det skakade till i solstolen. Snart kom personal och bad alla att söka sig högre upp. Ett skalv på 8,9 richter hotade skapa en tsunami. – Jag blev hyperrädd och nästan svimfärdig.

Stranden på Karon Beach töms snabbt på folk och alla börjar söka sig mot högre mark. Affärerna drar ner sina jalusier och gatorna ligger öde. Polisbilar åker omkring och manar bort alla människor. Ovanför cirkulerar helikoptrar.


När Hbl får kontakt med svenska Jeanette Neijman befinner hon sig på hotellets tak med utsikt över havet som ligger stilla.


– Just nu är det lugnt, men vi får motstridiga uppgifter hela tiden. Någon har sagt att det har skapats en våg på sex meter, men vi vet inte var.


Enligt annan information som hon fått är det en tsunamivarning av andra klassen, vilket ska betyda att det inte kommer bli någon jättevåg.


Hon och familjen som kommer från Sundsvall skulle egentligen resa på morgonen nästa dag (läs: i dag) men nu vet hon inte hur det kommer bli. Hon har man och två barn, en pojke på 10 år, och en flicka på 16 år, bredvid sig.


– Vi har stått här i tre timmar nu men barnen vågar inte gå längre ner i huset. Vi vet inte alls vad som kommer hända.


Duktig personal


Hon har precis fått höra att vattnet börjar dra sig utåt havs, vilket är ett tecken på att en jättevåg kan vara på väg.


– Personalen och alla thailändare har varit väldigt hjälpsamma och professionella. Det har inte varit något direkt panik, men när vi först fick höra nyheten trodde jag att jag skulle svimma. Jag blev nästan kräkfärdig.


– Personalen står bredvid oss på taket. Det verkar som de tar det mycket hårdare än turisterna, eftersom de varit med om det förut.


Familjen har lugnat ner sig. De är fortfarande förbjudna att gå nedanför tredje våningen och eftersom de har alla sina prylar i sitt rum på bottenvåningen är Jeanette orolig för vad som händer om det kommer en våg.


– Allt ligger utspritt. Vi hann inte plocka med oss någonting, eftersom det blev en sådan panik att alla sprang, säger en samlad Jeanette.


Finlandssvenskar evakuerades


Finlandssvenska Jannica Haldin befinner sig på ön Koh Jum i de östra delarna av Thailand. Hon och hennes väninnor Heidi Granat, Kajsa Pajusalo och Annika Mehlem, berättar att evakueringen gick lugnt till.


– Vår värdinna, som var med om förra tsunamin, informerade oss vad vi skulle göra, säger Jannica.


Koh Jum är höglänt och deras bungalow ligger tjugo meter upp, tillräckligt för att de ska vara utom räckhåll för en våg. Mörkret har fallit på och men det är knappt någon som festar.


– Det har inte varit någon panik här, men när de först varnade om en tsunami kände jag hur adrenalinet pumpade. Jag ringde genast hem till mina föräldrar eftersom jag inte ville att de skulle bli oroliga.


Finländarna får hela tiden textmeddelande från Aurinkomatkat som ger information om läget. Jannica är nöjd med den service hon har fått från researrangören.


– Som det ser ut just nu flyger vi hem i morgon (i dag) från Krabis flygplats som inte har stängts.