Tsunamivarningssystemen fungerade

Med 710 finländare på plats i Thailand gick telefonerna varma hos Aurinkomatkat. Researrangören berömmer de thailändska myndigheternas beredskap.

Tsunamivarningen avblåstes vid åttatiden på kvällen i Thailand, och turister och lokalbor kunde ta sig ner från höjderna som de flytt till. Tack vare myndigheternas ingripande och bra informationsflöde i medierna uteblev den stora paniken.

– Redan en timme efter varningen var alla stränder tomma. Varningssystemen för jordbävningar har fungerat jättebra, säger Janne Ohralahti, produktionsdirektör vid Aurinkomatkat.

Researrangören fick genast tag i all personal på plats och kunde via sitt textmeddelandesystem informera alla finländare om vad som gällde.

– Vi har haft ett hundratal samtal från oroliga släktingar till våra resenärer. De har undrat vad som händer i Thailand, säger Ohralahti.

Han berättar att säsongen går mot sitt slut och de sista grupperna av resenärer kommer hem till helgen. Inga flyg har ställts in men under ett tag var flygplatserna i Krabi och Phuket stängda och flyg omdirigerades till Bangkok. Dessa flyg skulle flyga till sina rätta destinationer under kvällen.

– Vi hade inga flyg till Thailand i dag, men det som går strax efter midnatt kommer att avgå som planerat.

Aurinkomatkat har även några finländska passagerare som enbart köpt flygbiljett till Indonesien, men de har också kontaktats via sms.

– Det senaste meddelande vi skickade uppmanade våra gäster att följa de lokala myndigheternas uppmaningar.