Foto: Tor Wennström

Hätskt språkklimat förvånar presidenten

Garnisonen i Dragsvik är räddad, men språkklimatet blev kärvare på köpet. Det bekymrar president Sauli Niinistö. Han hoppas alla lägger manken till så att något motsvarande inte händer igen.

Föga förvånande kom regeringens utrikes- och säkerhetspolitiska utskott tillsammans med president Sauli Niinistö fram till att beslutet om Dragsvik står fast.

Utskottet tog frågan till ny behandling främst för att finansminister Jutta Urpilainen (SDP) ville få klarhet i vad försvarsminister Stefan Wallins (SFP) politiska vägledning i frågan om Dragsvik innebar.

Av regeringspartierna har främst SDP förhållit sig kritiskt till Wallins roll i försvarsreformen. Oppositionen har ansett att Wallin förde riksdagen bakom ljuset i frågan om Dragsvik när han inte genast berättade att han gett försvarets högsta ledning politisk vägledning i frågan.

Utskottet diskuterade enbart Dragsvik som placeringsort för Nylands Brigad.  Motiveringarna till att Dragsvik bevaras under denna regeringsperiod gicks igenom på nytt och försvarets kommendör Ari Puheloinen hördes.

President Niinistö betonade efter utskottet möte att beslutet om att garnisonen i Dragsvik består gäller bara den här valperioden.

– Dragsvik har funnits med i olika planer som gäller tiden efter 2015.

Dem tog vi inte ställning till eftersom vårt beslut bara gäller för den här valperioden.

Hur ser Dragsvik framtid ut efter 2015?

– Det kan ingen säga. Då var vi en ny riksdag och en ny regering.

Ingenting förändrades. Var det här mötet nödvändigt?

– Eftersom det har varit så mycket diskussion om vad man egentligen beslutade i februari ville man klarlägga saken. Åtminstone för mig är saken nu helt klar.

Är det en överraskning för er att politisk styrning förekom?

– Nej. Beträffande minister Wallins agerande har han själv medgett att han inte uttryckte sig så klart i februari. Han har bett om ursäkt för det på ett fint sätt.

Varför har det blivit en så känslig språkpolitisk fråga?

– Jag är nog lite förvånad över språkklimatet. Kanske det har att göra med den allmänna situationen i samhället. Vi måste tillsammans noga fundera på hur man klarar av den här typens saker så att de inte kommer upp på det sättet som de nu gjort.

Efter utskottets möte hastade försvarsminister Wallin till riksdagens försvarsutskott för att ännu en gång redogöra för försvarsreformen.

– I parlamentariska sammanhang är stämningen ibland rå men hjärtlig, men nu hade vi en mycket saklig diskussion, konstaterar Wallin.

Vad händer med Dragsvik under nästa valperiod?

– Ingen kan ha någon aning om vad nästa regering gör i fråga om både försvarsstrukturer och andra strukturer. Varje regering fattar sina egna beslut.

Vilken lärdom drar du av allt det här?

– Åtminstone det att djävulen bor i de små detaljerna. De kan ibland bli både stora och principiella, också sådant som kan upplevas vara självklart är inte nödvändigtvis självklart. För mig var det självklart att när vi har ett svenskt truppförband, ett regeringsprogram och en språklag som alla är mycket entydiga så är det lätt att dra slutsatserna, men det var inte lika lätt för alla.

President Niinistö är förvånad över språkklimatet. Hur ser du på det?

– Ingen av oss kunde veta vilka ambitioner det fanns att göra en språkpolitisk fråga av det här. Oberoende hur vi hade gjort tror jag att diskussionen inte kunde ha undvikits. Det är anmärkningsvärt att av de sexton truppförband som bevaras som en del av försvarsreformen är det endast ett som hoppat fram i rubrikerna. Ingen har frågat om andra brigader som bevaras.