FOTO: LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Wahlroos viftar bort kritik mot Nordeachefens arvode

Pensionsförmåner för Nordeas högsta chef fick skarp kritik på bolagsstämman på torsdagen. Också bankkoncernens höga avkastningsmål fick ris, skriver Svenska Dagbladet.

Styrelsordförande Björn Wahlrooos avfärdade på bolagsstämman det mesta av den kritik som riktats mot Nordea på senare tid. Att undersökningar visar att synen på bankens varumärke har fallit kraftigt på senare tid verkade inte oroa honom, skriver SvD.

Wahlroos skyllde  i stället på medierna.

– I en sådan diskussion kan man alltid fråga vem som är ansvarig, är det medierna som lyfter upp en fråga som medierna kanske med flit överdriver, eller är det banken som inte responderar på det sätt som medierna kanske tänkt sig? Men det är inte min sak att avgöra, sade han enligt Svenska Dagbladet.

Han menade också att Nordea inte är ensamt med att ha problem.

– Det är sådant som händer ganska ofta. Jag kan räkna upp många bolag som har de problemen just nu när vi talar, bland annat till exempel ett finskt flygbolag.

Också koncernchefens Christian Clausens pensionsarrangemang fick kritik på stämman.

På  frågan om han anser det rimligt att vd får över 100 miljoner kronor vid pensionering svarade Wahlroos att ”det är teknik”, enligt Dagens Industri. En aktieägare undrade om det är rimligt att  bankens vd tjänar cirka 10 gånger mer än Sveriges statsminister.

Problemet enligt Björn Wahlroos är snarare att de politiska ledarna är underbetalda, skriver DI.

Nordea blev också ifrågasatt för sitt långsiktiga avkastningsmål på eget kapital på 15 procent.  Men Björn Wahlroos försvarar målet.

– Det är en klubb vi tänker höra till, säger han, enligt DI.

Det leder till ett för högt risktagande i banken, för höga priser och konstiga affärsprioriteringar, enligt storägaren svenska astaten. Björn Wahlroos håller inte med.