Foto: Tor Wennström

Wahlroos betonade lönsamhet på bolagsstämma

Det är viktigt med lönsamma och starka banker som Nordea, betonade bankens styrelseordförande Björn Wahlroos när han inledde bankens bolagsstämma i Stockholm på torsdagen.

– Nordea är i dag faktiskt en förebild i Europa. Vi är en unik bank, något som fungerar som ett exempel i Bryssel och Frankfurt när man talar om hur framtidens banker ska se ut, anser han.

Bland annat koncernchef Christian Clausens pensionsavtal som ger honom närmare 10 miljoner euro då han går i pension väckte kritik på stämman.

Bankens näst största ägare, svenska staten, ifrågasatte för sin del bankens avkastningskrav på 15 procent som orealistiskt högt.

FAKTA
Nästan 1 000 ägare på stämman
  • Enligt anmälningsförteckningen på Nordeas stämma deltog 997 aktieägare, med 2,55 miljarder aktier, vilket motsvarar 63 procent av ägandet.
  • En överväldigande majoritet på stämman ställde sig bakom förslagen från valberedningen och styrelseordförande Björn Wahlroos, från storägaren Sampo, både vad det gäller avkastningsmål och bankens pensions- och bonussystem. 

  • Resultat och balansräkning fastställdes, ansvarsfrihet för 2011 beviljades och utdelningsförslaget på dryga miljarden euro godkändes. 

  • Den finländska försäkringskoncernen Sampo är största ägare i Nordea med drygt 21 procent av aktierna. Svenska staten är näst störst med drygt 13 procent.