Foto: Hbl/Tor Wennström. Ministrarna Ville Niinistö, Jutta Urpilainen, Jyrki Katainen och Paavo Arhinmäki berättade hur rambudgetförhandlingarna framskridit.

Urpilainen svalde förlusten kring momsen

Regeringens vänsterfalang svalde en sked besk medicin – momshöjningar över hela linjen. – Det var en kompro- miss. Vi kunde acceptera den för att merparten av skattehöjningarna inte är plattskatter, säger finansminister Jutta Urpilainen.

Det var en uppvisning i grevens tid – och showen hette Enig regering. Då budgetramen presenterades på Ständerhuset i går eftermiddag log statsminister Jyrki Katainen (Saml) sitt soligaste leende mot finansminister Jutta Urpilainen (SDP) och tackade för konstruktiva förhandlingar.

Oppositionen fick inte in den kil den hoppats på under riksdagens frågetimme.

– Jag kan bara gratulera regeringen till att den hållits ihop, sade Centerns gruppordförande Kimmo Tii­likainen.

Men frågorna haglade som väntat om bland annat hur det kom sig att finansminister Jutta Urpilainen (SDP) svalde momshöjningarna.

– Momsen på mat drabbar också dem som har minst. Det här ökar klyftorna i samhället, kritiserade Centerns ordförande Mari Kiviniemi.

– Man måste kunna kompromissa i politiken, säger Urpilainen och lät förstå att den tillfälliga så kallade solidaritetsskatten, och större arbetsinkomstavdrag för dem som tjänar minst, varit plåster på såren.

– Enligt beräkningar av Statens ekonomiska forskningscentral kommer de här åtgärderna att minska inkomstskillnaderna.

Når inte målet

Regeringen skärper statsfinanserna med över 5 miljarder euro under regeringsperioden. I höstas var åtgärderna värda 2,5 miljarder, och gårdagens ram ska strama åt med 2,7 miljarder till.
Men Katainen fick ändå lov att erkänna att regeringen knappast når målet i regeringsprogrammet – att minska Finlands budgetunderskott till en procent av bnp 2015.

Det som vänstern haft svårast att acceptera har varit momshöjningar. Nu höjs alla momssatser med en procentenhet. Det innebär ändå en mindre höjning av matmomsen än i de tidigare spekulationerna om att matmomsen skulle ha höjts tillbaka från 13 till 17 procent.

Även om inkomstskatten inte höjs nominellt fryser regeringen justeringarna under två års tid. Det innebär att beskattningen i praktiken skärps då lönerna stiger.

– Det viktigaste är att regeringen redan höjt nivån på socialbidragen i årets budget, och att indexbindningen på dessa inte rörs. Då priserna stiger kompenseras det via indexhöjningen, som vi tidigarelägger med ett halvår för att den här gruppen inte ska drabbas, säger Vänsterförbundets ordförande, kulturminister Paavo Arhinmäki.

Kommunerna i kläm

Nedskärningarna på över en miljard kommer enligt finansministern från osthyveln inom alla ministerier. Urpilainen preciserade inte varifrån det skulle tas – förutom den största enskilda posten, statsandelarna.

– Kommunerna kompenseras delvis genom att samfundsskatten omfördelas så att en större del går till kommunerna, säger Urpilainen.

Också avfallsskatten riktas till kommunerna. Båda åtgärderna är sådana som Kommunförbundet förespråkat – men till kommunernas förtret kommer de ändå att stå för 240 miljoner euro av sparkravet.

De grönas ordförande, miljöminister Ville Niinistö är nöjd med att regeringens stimulansåtgärder fokuserar bland annat på rälstrafik.

– Satsningen är större på rälstrafik än på vägtrafik, säger Niinistö.

Tillägg för unga

Sextetten var nöjd med tillägget på 50 miljoner för att sporra sysselsättning bland unga.

Det är också Elin Blomqvist, ordförande för Samok, yrkeshögskolestudenternas förbund.

Blomqvist delade på morgonen ut påskägg till ministrarna tillsammans med representanter från Finlands studentkårers förbund.

– Vårt tema är boägg – det är de unga som är boägget. Men vi vill vara positiva och föra fram hur viktigt det är med avgiftsfri utbildning och studiestöd, säger Blomqvist, som är nöjd med att regeringen inte gick åt dessa två.

Visserligen drabbar höjd moms studerande.

– Men vi förstår vad det ekonomiska läget är, säger Blomqvist.