Finansminister Jutta Urpilainen och statsminister Jyrki Katainen berättade hur rambudgetförhandlingarna framskridit. Foto: Tor Wennström

Regeringen höjer mervärdesskatten

Statsminister Jyrki Katainen (Saml) säger att regeringen i sin ramförhandling beslutat att minska utgifterna med 1,2 miljarder euro och öka skatteintäkterna med 1,5 miljarder euro. Syftet är att minska statens skuldförhållande.

Momssatserna höjs med en procentenhet. Indexjusteringarna av förvärvsinkomstbeskattningen stoppas 2013 och 2014. De som tjänar mer än 100 000 euro i året kommer att få betala en tidsbegränsad solidaritetsskatt.

Finansminister Jutta Urpilainen (SDP) betonar att regeringen vare sig skär ned i socialskyddet eller fryser indexhöjningarna.

Oppositionen grillade vänstern

Oppositionspartierna Sannfinländarna och Centern kom åt att grilla vänstern på riksdagen frågestund genast efter att regeringen beslutat att höja momsen med en procentenhet.
Sannfinländarnas ordförande Timo Soini ifrågasatte SDP:s och vänsterns inflytande i regeringen när momsen höjs i strid med deras egna vallöften.

– Vilket inflytande har ni i den här regeringen, den absolut mäktiga Katainens regering?

Finansminister Jutta Urpilainen medgav att besluten omfattar svåra och smärtsamma lösningar. Hon försäkrade att hon är stolt över att skattehöjningarna görs på ett rättvist sätt.

– Genom de här besluten kommer inkomstskillnaderna att minska i Finland, sade hon och hänvisade till en färsk prognos av Statens ekonomiska forskningscentral.

Vänsterförbundets ordförande, kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki sade i sin tur att låginkomsttagarna ska kompenseras för momshöjningen genom att indexhöjningen av socialförmånerna tidigareläggs med ett halvår.

Centern berömde sig själv

Centerns ordförande Mari Kiviniemi var nöjd med att regeringen inte rörde hemvårdsstödet och ansåg att man har Centerns interpellation att tacka för det. Det här trots att minister Maria Guzenina-Richardson (SDP) dagen innan påpekat att regeringen aldrig hade tänkt förkorta hemvårdsstödet utan att det hela bara var ett rykte.

Kiviniemi kritiserade särskilt momshöjningen på mat. Hon klandrade också de beslut som leder till nedskärningar för daghem, skolor, äldreomsorg och hälsovård.
Statsminister Jyrki Katainen (Saml) medgav en del av kritiken.

– Många får det kärvt när ekonomin sätts i skick, sade han.