Foto: Leif Weckström

Stefan Wallin: Det handlar om rättighet

En uppenbarligen trött Stefan Wallin (SFP) svarade på journalisternas frågor direkt efter manglingen i riksdagen. Wallin sade att hans ställningstagande angående bevarandet av Dragsvik inte är språkpolitik, utan om lagstadgade språkliga grundrättigheter.

– Min egen tolkning av regeringsprogrammet, som baserar sig på språklagen, är att det ska finnas minst ett svenskspråkigt truppförband i Finland. Eftersom det bara finns en svenskspråkig brigad såg jag det som en självklarhet att bevara Dragsvik. Jag inser nu att jag borde ha begripit frågans sensitivitet och tydligare förankrat min tolkning i regeringens utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott.

Wallin beklagade situationen och sade att han naturligtvis aldrig haft för avsikt att vilseleda någon, men att det på grund av informationsbrist både inom regeringen och inom försvaret uppstått missförstånd.

Nu är det i allas intresse att reda upp frågan.

– Det har varit väldigt utmanande att jobba med förnyelsen av försvarsstrukturerna eftersom dokumenten enligt lag inte är offentliga. Under de senaste dagarna har det ändå blivit klart för mig att jag borde ha varit tydligare med mina egna tolkningar inför mina regeringskolleger och jag ber om ursäkt för det.

Ständigt orolig

Försvarsminister Wallin var noga med att poängtera att det är folkvalda politikers uppgift att föra politisk konsultation, men att det i fallet Dragsvik inte handlade om språkpolitik.

– För mig är det inte en subjektiv språkpolitisk lösning att bevara Nylands brigad, utan snarare en lagstadgad språklig grundrättighet. På samma sätt som det är en grundläggande språkrättighet och inte är språkpolitik att mina barn får gå i en svenskspråkig skola.

På frågan om han känner oro inför dagens omröstning svarade Wallin att en politiker ständigt känner sig lite orolig. Wallin ville inte ta ställning till vad som händer med Nylands brigad efter 2015 då en ny regering tillsätts.

– Det är omöjligt för mig att spå vad framtida regeringar beslutar.