Dokumenten om försvarsreformen släpps på fredag

Dokumenten om beredningen av försvarsreformen ges trots allt ut först på fredag. Enligt Försvarsministeriets kommunikationschef Jyrki Iivonen måste ministeriets högsta ledning läsa igenom det som ska ges ut i offentligheten.

–Arbetet är inne i slutfasen. Det här är en alldeles normal procedur när man ger ut den här sortens material. Man måste se till att alla är medvetna om vad som ges ut, sade Iivonen.

Hannu Antikainen, direktör för ministeriets förvaltningsenhet, sade så sent som på torsdagsmorgonen att det bara finns tre dokument kvar som måste kontrolleras av ministeriet och Huvudstaben med tanke på innehåll som måste hållas hemligt. Det var meningen att dokumenten skulle offentliggöras på eftermiddagen.

Veterligen har flera medier begärt att få dokumenten, bland annat FNB som frågade efter dem i måndags. En del uppgifter är sekretessbelagda och det har tagit tid för Försvarsministeriet att skilja de här uppgifterna från de offentliga.

Beredningsdokumenten har fått en viktig plats i uppståndelsen kring att Dragsvik ströks från listan över garnisonerna som kan läggas ner.