Foto: Lehtikuva/Jarno Mela

Sannfinländarna och Centern samarbetar mot Wallin

Oppositionspartierna Sannfinländarna och Centern diskuterar hur de tillsammans ska kunna mäta försvarsminister Stefan Wallins (SFP) förtroende i riksdagen.

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini, Centerns ordförande Mari Kiviniemi samt riksdagsgruppernas ordförande Pirkko Ruohonen-Lerner (Sannf) och Kimmo Tiilikainen (C) har hållit ett gemensamt möte om detta under morgonen.

Orsaken till det exceptionella samarbetet mellan oppositionspartierna är att båda anser att Stefan Wallin har vilselett riksdagen.

Partierna säger i ett gemensamt pressmeddelande att Wallin först hemlighöll, sedan förnekade och först då han var tvungen erkände att det fanns politiska grunder bakom beslutet att lägga ner vissa garnisoner.

–Också statsminister Jyrki Katainen (Saml) försäkrade för riksdagen att det är "absoluta fakta" att ärendet inte har påverkats politiskt, påpekar partierna.

Oppositionsledarna anser att den svenskspråkiga utbildningen av värnpliktiga bör tryggas. Men i stället för vid en egen garnison kan det ske till exempel vid en egen truppavdelning i Obbnäs.

Sannfinländarna och centern ska under sina gruppmöten denna vecka diskutera hur och i vilken takt man ska gå framåt.