Foto: Hbl-arkiv/Tor Wennström

HS: Formulering om Ahde missvisande

Helsingin Sanomats chefredaktör Mikael Pentikäinen skriver att han ber Hilkka Ahde om ursäkt för det förtret tidningens skriverier åsamkat.

I söndagens nummer av Helsingin Sanomat skrev tidningen att det berättas att AKT:s ordförande Timo Räty och förbundets före detta informationschef Hilkka Ahde skulle ha haft en kärleksrelation.

Båda har bestämt förnekat påståendet och chefredaktör Mikael Pentikäinen ber om ursäkt.

Han skriver i ett  meddelande att Helsingin Sanomats journalister hört om det antydda förhållandet från olika källor. Många av dessa kopplade ihop det strandade påstådda förhållandet med de brottsmisstankar som nu utreds.

– Därför ville man nämna det i fackföreningskretsar förekommande samtalsämnet i samband med personporträttet av Räty på söndagssidorna, skriver Pentikäinen.

Han konstaterar vidare att tidningen ändå inte hade några egna belägg för att Räty och Ahde skulle ha haft ett kärleksförhållande och att formuleringarna till dessa delar var missvisande.

Pentikäinen ber inte Räty om ursäkt.

Hilkka Ahde reagerade kraftigt på artikeln och i ett pressmeddelande berättade hon i dag att hon vänt sig till en advokat för att se om tidningen kan stämmas för ärekränkning.

Ahde säger i pressmeddelandet att Helsingin Sanomat framställt henne på ett förnedrande sätt genom att låta förstå att den mobbning hon råkade ut för på jobbet skulle ha berott på att ett påstått romantiskt förhållandet tagit slut.

– Jag vet inte hur länge jag orkar med den här cirkusen. Jag vet inte hur länge jag orkar försvara mig och mitt rykte, säger hon i pressmeddelandet.

Timo Räty uppgav till MTV3 imorse att uppgifterna om ett intimt förhållande är helt tagna ur luften.

– Vi var arbetskamrater och inget mer, sade Räty i intervjun.

Ahde är sjukledig till slutet av mars. Hon säger att mobbningen och den dåliga behandling hon råkat ut för har varit ytterst ansträngande för henne och familjen.