Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

"Jag har inte haft ett förhållande med Ahde"

Bil- och transportfacket AKT:s ordförande Timo Räty bestred i en intervju i MTV3 i morse att han skulle ha haft ett kärleksförhållande med den uppsagda informationschefen Hilkka Ahde.

Timo Räty, AKT:s ordförande, misstänks för brott mot säkerhet på arbetsplatsen, visar Polisens förundersökning. Bakgrunden till undersökningen är påståendena om arbetsplatsmobbning som riktats Räty.

Ytterligare några andra personer misstänks för brott mot säkerhet på arbetsplatsen.  I dessa fall handlar det om misstanke att de underlåtit att ta sitt ansvar och ingripa i arbetsmiljöproblemen på AKT:s kontor. 

Nekar till förhållande

Timo Räty menar att ryktet att han och AKT:s tidigare informationschef Hilkka Ahde skulle ha haft ett förhållande är helt taget ur luften. Han säger i intervjun med MTV3 att han inte förstår varför man vill föra fram sådana osanningar.

–Vi var arbetskamrater och inget mer, sade Räty i intervjun.

Räty berättade att han blev bekant med Hilkka Ahde och hennes man Matti Ahde sommaren 2003. Han ville inte kommentera den några år gamla skismen mellan sig och Ahde med hänvisning till de pågående polisundersökningen.

Enligt kanalens uppgifter har en majoritet både i AKT:s styrelse och fullmäktige vänt sig mot Räty.

Bil- och transportfacket AKT:s hedersordförande och tidigare riksdagsmannen Risto Kuisma (SDP) hade redan avgått ifall han hade varit i nuvarande ordföranden Timo Rätys position. Det säger Kuisma i en intervju med Suomenmaa.

Enligt honom har styrelsen fattat ett beslut med rösterna 11–9.