Foto: Hbl-arkiv/Niklas Tallqvist. Mycket av det arbete den nya föreningen ska utföra görs redan, vittnar verksamhetsledaren för Luckan i Helsingfors, Jessica Lerche.

Stenbäcks förening ifrågasätts

Behövs en ny förening för att bevaka finlandssvenska intressen? Det undrar personalen på Luckan och Arbis som redan nu utför de uppdrag Jan D. Oker-Blom i framtiden ska förverkliga.

I samma stund Hbl avslöjade att en ny finlandssvensk förening ska grundas med stöd av fonder och stiftelser för att förverkliga Magmas tankar höjdes kritiska röster.

Personal och kunder från både Luckan och Arbis kontaktade i går Hbl och påpekade att initiativtagaren Pär Stenbäcks och verksamhetsledaren Jan D. Oker-Bloms beskrivning av den nya föreningens program lät väldigt bekant. Det är sådant man redan nu förverkligar.

Verksamhetsledare Jessica Lerche understryker att Luckan under många år arbetat med integration av invandrare på svenska, det som Pär Stenbäck efterlyste i gårdagens Hbl.

– Även om alltför mycket tid gått åt för att ansöka om pengar har arbetet burit frukt. Vi har i vår fyra anställda som arbetar med integrationsfrågor.

Känner inte Pär Stenbäck till att Luckan ger den servicen när han grundar en förening för invandrarintegration på svenska?

– Det måste han känna till eftersom han kallades in som diskussionsledare då vi samlade folk från olika organisationer för att diskutera hur vi i Svenskfinland kan organisera och finansiera integrationen.
Luckan är ett nätverk som finns på tio orter i Svenskfinland. Jessica Lerche påpekar att Luckans viktigaste uppgift är att ge information och svensk service.

– Med hjälp av stöd från stat och kommun, EU och olika stiftelser har vi vuxit enormt och lyckats utvidga utbudet. På fem år har personalen i Helsingfors ökat från fyra till nitton anställda. På många mindre orter har Luckan bara en anställd, men vi samarbetar intimt och försöker förenhetliga servicen över hela landet.

Behövs den nya föreningen?

– Alla konkreta insatser som förstärker svensk service är välkomna.

En ensam man

Den nya föreningen ska till en början klara sig med en liten budget och bara en anställd.

Vem som ska finansiera verksamheten är oklart. Ingen fond eller stiftelse förbinder sig att bekosta den, visar Hbl:s rundringning:

Björn Teir, styrelseordförande Svenska kulturfonden:

– Vi kommer inte att bidra till basfinansieringen. Däremot kan vi understöda enskilda projekt om de är förenliga med Kulturfondens mål.

Kaj-Gustaf Bergh, vd Konstsamfundet:

– Jag hörde första gången om föreningen då jag läste Hbl i morse. Vi har inte vidtalats.

Johan Aura, kanslichef Svenska folkskolans vänner:

– Pär Stenbäck har presenterat projektet för mig så jag känner till det. Men vi har inte fått in någon ansökan, än mindre tagit ställning till om vi bidrar till föreningen.

Håkan Mattlin, styrelseordförande Stiftelsen Tre Smeder:

– Stiftelsens styrelse har informevrats. Vi vet att en ansökan om bidrag kommer att lämnas in i februari. Vad styrelsen beslutar får man se.

Trots att det inte finns några bindande löften om finansiering arbetar Jan D. Oker-Blom redan nu som oavlönad verksamhetsledare. Det går dock ingen ekonomisk nöd på honom eftersom han lämnade sin tjänst på Aktia vid årsskiftet med ett generöst avgångsvederlag.

Åbo Akademis tidigare förvaltningsdirektör Roger Broo är en av dem som sonderar för föreningen. Han säger att det första mötet hölls redan för ett halvt år sedan och att man efter det sett sig om efter en verksamhetsledare.

– Det var vi som fick övertala Oker-Blom att ställa upp, inte tvärtom.

Luckan finns redan, behövs en ny förening?

– Jo, Luckans finns främst i Helsingfors. I övriga delar av landet är Luckan närmast en servicepunkt som ger information om evenemang och säljer biljetter.

– Avsikten är att den nya föreningens verksamhet ska omspänna hela Svenskfinland. Vi såg behovet av en aktör som förverkligar de rapporter som Magma producerar. En sådan saknas i dag.

Ska en ensam Oker-Blom klara av det?

– Han ska naturligtvis inte själv utföra arbetet utan vara den som koordinerar, drar i trådar och lobbar så att andra omvandlar de goda idéerna i praktiken, förklarar Broo.

Målsättningen att den nya föreningen ska bli en aktör över hela Svenskfinland torde innebära att en ansökan om stöd av Stiftelsen Tre Smeder avslås. Stiftelsen är en kvarleva från Helsingfors Sparbank och bör enligt stadgarna primärt stödja verksamhet i huvudstaden.