Foto: Hbl-arkiv/Tor Wennström. Sampos styrelseordförande Björn Wahlroos.

Wahlroos får jättepott

Sampos styrelseordförande Björn Wahlroos lyfter över fjorton miljoner euro i aktieutdelning.

Sampokoncernen gjorde ett gott resultat i fjol med en vinst på 1,2 miljarder euro. Utdelningen blir 1,20 euro per aktie, skriver Ilta-Sanomats nättidning.

Eftersom Björn Wahlroos är tredje största ägare lyfter han sammanlagt 14,1 miljoner euro. Ännu bättre går det för finska staten som är största ägare i Sampo. Statskassan får ett tillskott på 95 miljoner euro.

Sampos goda resultat 2011 beror på försäkringsbolaget If:s vinst på 636 miljoner euro och utdelningen på 534 euro från Nordea där Sampo är storägare.

I egenskap av styrelseordförande i Nordea har Björn Wahlroos varit i blåsväder i Sverige där till och med den moderata finansministern Anders Borg fått nog av Wahlroos arrogans och uppmanat bankkunder till uppror mot höga räntor och överdrivna bonusar till direktörer.

Wahlroos har nu köpt sig en lägehet i Stockholm med tanke på att styrelseuppdraget i Nordea kommer att förutsätta täta vistelser i den svenska huvudstaden.

Enligt affärstidningen E24 har Wahlroos köpt en 300 kvadratmeter stor bostad för fyra miljoner euro. Han har för säkerhets skull betalt den med egna pengar.

I höstas fick Nordea hård kritik för att man köpte en lyxlägenhet åt vd Christian Clausen. På kritiken svarade Wahlroos att "någonstans måste Clausen bo" och "jag skulle gärna betala honom mer så han kunde köpa fler bostäder".