Foto: Lehtikuva/Jana Romanova. Vattenprov som tagits i floden Luga i Kingisepp.

Lyxlirare vill inte prata utsläpp

Finland pressar på den ryska gödselfabriken för att få slut med jätteutsläppen i Finska viken. Men det är inte så lätt att etablera kontakt med en mångmiljardär, säger Juha Nurminen.

Den ryska gödselfabriken som sägs släppa ut mer fosfor i Finska viken än hela Finland fortsätter att bestrida sin skuld. Enligt finländska miljömyndigheter är det obestridligt att läckan kommer från slagghögarna intill Fosforits fabrik i Kingisepp.

John Nurminens stiftelse som är inkopplad uppger att utsläppsmängden rör sig mellan 700 och 1 400 ton fosfor om året.

– Den exakta siffran är mindre intressant. Just nu gäller det att dämma upp läckan så snabbt som möjligt. Om ryssarna så vill fixar de miljötillstånd för en temporär lösning på någon månad, säger stiftelsens eutrofieringschef Marjukka Porvari.

En finländsk delegation ska diskutera frågan i Ryssland nästa vecka. I kulisserna jobbar finländarna hårt för att tala förstånd med oligarken Andrej Melnitjenko som äger Fosforit och hela Eurochem-koncernen.

Melnitjenko lär vara en av Rysslands rikaste män med en egendom på över 4 miljarder euro. Enligt Wall Street Journal håller han sig med en 400 fots lyxjakt försedd med en jättelik svit på 2 200 kvadratmeter.

Hoppas på hjälp

Med jakten kan han åka omkring på världshaven och beundra solnedgången, antingen genom fönstren av pansarglas eller på en 60 tums plasma-tv. Melnitjenko har betalat 230 miljoner euro för sin båt. Att bygga ett reningsverk för gödselfabriken han täljt guld på skulle kosta honom mindre än en tiondel av båtens pris.

– Eurochem planerar att lista sig på Londonbörsen och är av samma storlek som Stora Enso. Koncernledningen finns i Moskva och styrelsen är internationell. Vi har försökt etablera kontakter på alla fronter men ägaren själv är svår att nå, säger Juha Nurminen, styrelseordförande för John Nurminens stiftelse.

Han hoppas att internationell press hjälper till att trycka på Eurochem. I Ryssland svalde pressen fabrikens version efter en besöksdag där man tog ett vattenprov som innehöll så lite fosfor att det skulle tala för ett obetydligt utsläpp. Enligt flera finländare som närvarade var ”provtagningen” en arrangerad show.