Foto: Hbl-arkiv/Niklas Tallqvist

Forskare upptäckte ryska fosforutsläpp i Finska viken

Ryssland släpper ut betydligt mer näringsämnen i Östersjön än vad landet har rapporterat.

Enligt Östersjökommissionen Helcoms rapport som publiceras i dag har Finlands miljöcentral uppdagat fosforutsläpp från en tidigare okänd källa i älven Luga. Utsläppen uppgår till 1 000 ton om året. Det betyder att de ryska fosforutsläppen i Östersjön är över 20 procent större än rapporterat.

Frågan kommer upp till diskussion i dag då styrgruppen för Helcoms Balthazarprojekt sammanträder i S:t Petersburg. Rapporten lyfter fram svåra brister i de ryska utsläppsmätningarna och rapporteringen av utsläpp.

Den okända utsläppskällan i Luga uppdagades då Finlands miljöcentral tog prover i älven i oktober–december. De årliga fosforutsläppen i Finska viken beräknades till 4 800 ton varav 3 300 ton från Ryssland, 800 ton från Finland och 700 ton från Estland åren 2006-08.

Från den nyupptäckta utsläppskällan kommer nästan enbart oorganisk fosfor som orsakar algblomningar i Finska viken. Övergödning på grund av fosfor- och kväveutsläpp är Östersjöns största problem. Finska viken är en i högsta grad övergödd del av innanhavet.

Helcom behöver tillförlitliga data för att koordinera det samarbete som går ut på att förbättra Östersjöns tillstånd enligt Östersjöns handlingsplan (BSAP). Brister eller felaktigheter i rapporteringen försämrar möjligheterna att minska näringsbelastningen på ett kostnadseffektivt sätt, konstateras i rapporten.