Sannfinländarnas Timo Soini överväger att ge sin röst till Pekka Haavisto. Foto: Richard Nordgren

Väljarna grupperar sig inför andra ronden

Duellen är i full gång. Senaste nytt i kampen mellan kandidaterna är Timo Soinis kommentar att han tänker rösta på Pekka Haavisto i andra omgången.

Förhandsröstningen i presidentvalets andra omgång börjar på onsdag. Valet står mellan Samlingspartiets Sauli Niinistö, 63, och De grönas Pekka Haavisto, 53.

Väljarna började gruppera sig inför en andra omgång i presidentvalet redan på söndagskvällen. Många som röstat på andra kandidater berättade på Facebook vem de tänker rösta på i följande valomgång.

– Aldrig hade jag trott att jag en dag skulle komma att rösta på en grön homosexuell kandidat, men så ser det ut just nu, skrev bland annat riksdagsledamoten James Hirvisaari (Sannf) med en smilis.

På Facebook har Sauli Niinstö för tillfället (kl 17.00 på måndag kväll)  58 041 anhängare mot Pekka Haavistos 63 251.

"Niinistö får Soinis röster"

Största delen av Sannfinländarnas anhängare kommer att rösta på Sauli Niinistö i andra omgången, tror statsvetaren Ville Pernaa. I en intervju för Yle säger Pernaa att många av Sannfinländarnas anhängare har svårt att acceptera Pekka Haavistos sexuella läggning.

Det som å andra sidan talar mot Niinistö ur sannfinländsk synvinkel är hans positiva inställning till euron.

Soini: Jag röstar på Haavisto

I en intervju för Yle på måndagsmorgonen sade Timo Soini att han betraktar Pekka Haavisto som en genuin förespråkare för tolerans. De andra kandidaterna fick däremot kritik.

Soini ansåg att han dag ut och dag in blivit utsatt för påhopp av Paavo Lipponen (SDP), Paavo Arhinmäki (VF) och Eva Biaudet (SFP) i frågor kring främlingsfientlighet och abort. Sari Essayah såg han å andra sidan som Kristdemokraternas nya stjärna.

Till Svenska Yle säger Soni att hans röst sannolikt går till Haavisto i andra omgången.

– Jag röstar, men jag testamenterar inte mina röster. Jag kan säga vem jag röstar på. Jag vet faktiskt inte. Jag är inte helt säker på att det är Haavisto, men det tycks bli det, säger Soini i en radiointervju till Yle.

Haukio uppe i gryningen

Niinistös anhängare inledde dagen med att gå omkring med skyltar på sin presidentkandidat i Gräsviken i Helsingfors. Även Niinistös fru Jenni Haukio deltog.

– Jag kommer säkert att ställa upp på alla ställen dit man önskar mig, sade Haukio som ännu inte hunnit fundera närmare på hur de kommande två veckorna ser ut.

Resultatet

I den första omgången fick Niinistö 37 procent av rösterna och Haavisto 18,8 procent. Paavo Väyrynen (C) fick 17,5 procent, Timo Soini (Sannf) 9,4, Paavo Lipponen (SDP) 6,7, Paavo Arhinmäki (VF) 5,5, Eva Biaudet (SFP) 2,7 och Sari Essayah (KD) 2,5 procent.

Den egentliga valdagen i andra omgången är söndagen den 5 februari.

Vem tänker du rösta på i andra omgången?