Klar vinnare. Sauli Niinistö gick till andra omgången med ett stöd på 37 procent. Foto: Tor Wennström

Haavisto spurtade förbi Väyrynen på slutet

Samlingspartiets Sauli Niinistö och De grönas Pekka Haavisto är klara för en andra omgång i presidentvalet.

Redan då resultatet av förhandsröstningen publicerades stod det klart att Niinistö tar sig till andra omgången. Däremot var det länge osäkert om han får sällskap av Pekka Haavisto eller Paavo Väyrynen

De sista rösterna avgjorde till Haavistos favör och vid 21.30-tiden fick Väyrynen se sig besegrad.

– Delvis har man röstat i blindo med tanke på vem som kommer tillandra omgången, och en del väljare valde kanske Soini i stället för mig, sade Väyrynen.

Han tänker inte testamentera sina röster till någon särskild kandidat i andra omgången.

Pekka Haavistos anhängare fick orsak att jubla på valvakan på Tavastia.

– Det blir en färggrann andra omgång, det är många vars kandidat inte kom vidare. Men jag vill säga till alla medkandidater att det varit en mycket gentlemannamässig kampanj utan övertramp. Jag vill ge en eloge till kollegerna, sade Haavisto vid tiotiden.

Haavistos partner Nexar Antonio Flores planerar att delta mer i kampanjen nu. Under De grönas valvaka upprepade han att han kommer att fortsätta arbeta som frisör även om Haavisto väljs till president.

Soini och Väyrynen tog hem förhandsrösterna

Resultatet från förhandsröstningen, som offentliggjordes klockan 20, gav Sauli Niinistö (Saml) ett stöd på 40,1 procent.

– Det blir en andra omgång, men jag tror nog att jag är så gott som safe, kommenterade Niinistö minutrarna efter att resultatet dök upp på tv-skärmen och drog ner rungande applåder.

Han har länge kunnat förbereda sig på en fortsatt kampanj.
– Det blir samma kampanj som fortsätter. Jag ändrar inte något eftersom jag försöker vara mig själv, säger Niinistö.

"Avslagen stämning"

På Socialdemokraternas valvaka bröts den försiktiga optimismen då valresultatet började klarna. Paavo Lipponen fick 6,7 procent av rösterna.

– Här är en avslagen stämning, det är inte mycket till festkväll, rapporterar Hbl:s utsända.

Lipponen lät tidigt förstå att spelet är kört och att han inte kommer att gå till en andra omgång.

SDP-riksdagsledamoten Maarit Feldt-Ranta var besviken över att stödet för Lipponen låg under SDP:s normala siffror. Hon trodde att det berodde på att partiet inte hade lyckats engagera hela fältet i tid.

– Vi kom igång för sent. Alla har i tre-fyra år bara pratat om att Niinistö blir president och många sossar har vant sig vid den tanken.

Biaudet hoppas på passion

På SFP:s valvaka medger Eva Biaudet att hon är besviken på resultatet, men är stolt över kampanjen.
– Nu hoppas jag att de kandidater som går till andra omgången hittar en passion. Finlands president måste ha passion och en stark vilja att förändra världen.

Hon vill inte dryfta framtiden, inte vare sig presidentvalet om sex år eller ens kommunalvalet i höst.

– I kväll är i kväll. I morgon är en ny dag. Jag har inte ägnat en tanke åt valet vare sig i höst eller om sex år, säger hon och ser snarast förbryllad ut över frågan om hon återgår i arbetet som minoritetsombud redan på måndag.

Soini ändå lycklig

Sannfinländarnas Timo Soini behövde bara kasta en blick på förhandsrösterna för att konstatera att han inte har en chans att komma med i andra omgången.
– Jag hade hoppats att alla Sannfinländare skulle ha röstat på mig, men så gick det inte, sade Soini som fick ett stöd på på 9,4 procent.

Soini sade ändå att han var lycklig över att hälften av sannfinländarna ville att han skulle president och att andra hälften önskade att han fortsätter som partiordförande.

– Vi visste att vi hade ett svårt val framför oss och oron över vad som hade hänt om jag hade blivit vald var äkta, sade Soini vid Sannfinländarnas valvaka.

Ny start i dag

Förhandsröstningen i presidentvalets andra omgång börjar på onsdag. Valet står mellan Sauli Niinistö (Saml) och Pekka Haavisto (Gröna). I den första omgången fick Niinistö 37 procent av rösterna och Haavisto 18,8 procent.

Paavo Väyrynen (C) fick 17,5 procent, Timo Soini (Sannf) 9,4, Paavo Lipponen (SDP) 6,7, Paavo Arhinmäki (VF) 5,5, Eva Biaudet (SFP) 2,7 och Sari Essayah (KD) 2,5 procent.

Den egentliga valdagen i andra omgången är söndagen den 5 februari.

Vem röstade du på i presidentvalet?