Foto: Lehtikuva/Andreas Solaro

Räddningsinsatsen vid kryssaren återupptogs

Räddningsinsatsen vid det havererade kryssningsfartyget Costa Concordia har återupptagits. Arbetet avbröts tidigare i dag sedan fartyget började glida på grundet där det ligger och ta in mera vatten.

Brandkårens talesman Luca Cari sade att fartyget rört på sig mycket litet och att det inte är farligt.

Räddningsarbetarna tvingades avbryta letandet efter döda och överlevande när fartyget började glida och ta in mera vatten.

Femton personer saknades fortfarande på eftermiddagen. Sex personer ha hittills mist livet.

Samtidigt meddelar myndigheterna att olyckan kan orsaka en miljökatastrof. Italiens miljöminister Corrado Clini sade i dag att myndigheterna omedelbart måste skrida till handling för att förhindra en miljöolycka.

Ombord på det havererade kryssningsfartyget finns över 2 000 ton tungt diesel, som kan sjunka till havsbottnen om det läcker ut. Det skulle enligt ministern utgöra ett hot både mot de havslevande djuren och mot sjöfåglarna i området.

– Om ett läckage inträffar är vi redo att agera, och bränslet pumpas genast bort från fartyget, sade Clini till tidningen La Stampa.

Sergio Ortelli, borgmästare på ön Giglio, säger att myndigheterna har som högsta prioritet att förhindra ett oljeläckage, näst efter att rädda människoliv. Enligt Ortelli kommer oljebommar att läggas ut för att begränsa ett eventuellt läckage.

Giglios hyste fortfarande hopp om att de försvunna skulle återfinnas vid liv.

- Jag är alltid hoppfull, för man vet aldrig (vad som finns) inne i skeppets labyrinter. En luftficka skulle kunna hjälpa människor att överleva ett par dagar till, sade Ortelli.

Det holländska bolaget Smit Salvage har fått uppdraget att pumpa bränslet från kryssaren. Arbetet väntas påbörjas inom några dagar, beroende på fartygets stabilitet samt på när utrustningen kommer på plats.

- Fartygets ägare har bett oss att se till att oljan tas säkert från fartyget, sade Martijn Schuttevaer, talesman.

Olyckan inträffade i ett naturskyddsområde vid Toscanas kust. Vädret har blivit sämre efter olyckan, med tilltagande vind och regn.