Foto: Lehtikuva/Jarno Mela

Snömodd och slask på vägarna – storm till havs

Väglaget är dåligt eller mycket dåligt i mellersta Finland, Österbotten och östra Finland, rapporterar Meteorologiska institutet. Snö och snöblandat regn försämrar sikten och vägarna är sörjiga på många håll.

På sydkusten och i Egentliga Finland har väglaget blivit normalt igen.

Flera krockar och avkörningar har inträffat på vägarna. I Orimattila i Tavastland gled en buss ner i diket och fyra passagerare fördes till hälsocentralen för kontroll.

Trafikverket uppmanar bilisterna att hålla tillräckliga avstånd och att köra försiktigt. Sörjan på vägen kan leda till att bilen plötsligt börjar sladda.

– Sörjan är ännu värre än vatten. Den är en så stark och tjock mäsk att den lätt lyfter upp bilen, säger Trafikverkets jourhavande Marko Nuutinen.

Båttrafiken på Finska viken och norra Östersjön kan störas av den hårda vinden och grov sjö. Vågorna är fyra meter höga på norra Östersjön. Åtminstone Viking Lines färja Mariella anlände cirka en timme försenad till Helsingfors på grund av vädret.

På Helsingfors-Vanda var enbart en landningsbana i bruk. En del av flygen var 10-60 minuter försenade under morgonen. Senare under dagen påverkades inte flygen.