Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Nya elavbrott drabbade tusentals

Tusentals hushåll drabbades av nya strömavbrott närmast i södra, sydvästra och västra Finland.

De kraftiga vindarna ledde till att fallande träd kapade många ledningar samtidigt som reparationsarbeten fortfarande pågick efter stormen på annandagen.

Fortum drabbades värst och drygt 3000 av bolagets kunder i stamnätet var utan el på eftermiddagen. Bolaget bedömer att problemen kommer att åtgärdas under morgondagen.

I de svårast drabbade områdena i Vittis, Lojo, Salo, Somero och Nummi-Pusula är bolagets strävan att senast på fredag få strömmen påkopplad för de fasta kunderna.

Några av Fortums kunder har tvingats klara sig utan el i långt över en vecka.

–Jag är verkligen ledsen för att de här avbrotten pågått så länge, säger Fortumdirektören Timo Karttinen.

Direktör Karttinen anser att vindarna i dag var som kraftigast i de områden där Fortum har distributionsnät. Han tycker att bolaget i allmänhet är väl förberett på problem och nämner att servicepersonalen i stort sett jobbat dygnet runt de senaste dagarna.

–Förra året förekom det ett drygt tiotal situationer då vi höjde beredskapen för stora störningar och upprepade situationer då vi hade 10000–15000 strömlösa kunder. Då fixade vi det snabbt, men den här storstörningen var betydligt mer utbredd, säger Karttinen.

Han erkänner att allt inte gått som det skulle. Fortum måste bland annat bli bättre på att informera sina kunder om läget. Samma sak gäller informationen till myndigheter.

–Vår förmåga att hålla kontakten med en stor mängd kunder upphörde då uppemot 200000 kunder var utan el samtidigt. Vi har helt säkert mycket att lära, säger Karttinen.

Även flera tusen kunder hos Vattenfall och många av de mindre, regionala elbolagen har i dag drabbats av strömavbrott. De flesta fick tillbaka elen under eftermiddagen.