Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Julstormarna kan kosta 70 miljoner euro

Försäkringsbolagen får lov att betala upp till 70 miljoner euro i ersättningar på grund av stormarna under julhelgen och mellandagarna.

Finansbranschens centralförbund bygger sin preliminära uppskattning på uppgifter från försäkringsbolagen.

De största ersättningarna utgår för skador på byggnader, bland annat lösryckt takplåt eller träd som fallit på hus. Skogsskadorna väntas stå för 40 procent av ersättningsbeloppet.
Stormarna ställde till med materiella skador främst i sydvästra och södra Finland.

Försäkringsbolagen har fått in cirka 18000 skadeanmälningar. Det väntas fortfarande komma in fler anmälningar, särskilt om skador på fritidsbostäder och skogar.

–En stor del av skogsskadorna har ännu inte upptäckts, säger Petri Meri, specialist vid Finansbranschens centralförbund.

Försäkringsbolaget har betalat ut cirka 100 miljoner euro i ersättningar för skadorna av sommarens stormar. Enligt Mero handlade det då i högre grad om skogsskador och i mindre grad än nu om skador på byggnader.

Över 80 procent av hushållen har hemförsäkring. Däremot tecknar folk inte försäkringar för skog i samma omfattning. Bara 30 procent av de privata skogsägarna har försäkringar som ersätter skogsskador.