Trädet föll rakt över höghuset på Raseborgsvägen i Ekenäs. Foto: Matti Raita

Värsta stormen på tio år

På måndagseftermiddagen hade de hårdaste stormvindarna passerat huvudstadsregionen.

Enligt jourhavande meterologen Tuomo Bergman på Meterologiska institutet är måndagens storm den värsta på tio år om man ser till de skador som uppstått.

– Efter Janika-stormen 2001 har man inte haft lika många utryckningar i samband med en storm. Låt mig se, nu är vi uppe i tre tusen, säger Bergholm klockan 15 på måndagen.

Vid fyratiden på natten skickade hans kollega ut en officiell varning för farligt hård vind, en åtgärd som sker väldigt sällan.

Under dagen uppmättes vindar på 30 meter i sekunder, även på land. Både tåg- och flygtrafiken påverkades och träd föll på hus och bilar.

Men Bergman & co varnar redan för nästa storm, som anländer mot kvällen på tisdag.

– Den är inte lika kraftig, men eftersom träd står och lutar mot hus och andra träd kan 20 meter i sekunden åstadkomma stora skador.

Elbolagen har varit fullt sysselsatta. Bland annat Fortum har fyrdubblat sin bemanning. Enligt Yles nyheter var 240 000 utan el på måndagseftermiddagen.

– Vi har stora skador på elnätet just nu. Alla jobbar för fullt men det kan ändå dröja innan vi hunnit åtgärda alla problem, sade Fortums driftchef Jörgen Dahlqvist på morgonen.

Räddningsverket har haft fullt upp att rycka ut för att städa upp efter stormen. Majoriteten av uppdragen har gått ut på att röja träd som fallit på vägarna och elledningarna.

Stormen, som i Norge fått namnet Dagmar, har orsakar stora skador också i Sverige. Lokalt uppmättes vindhastigheter på upp till 41 sekundmeter, långt över gränsen för orkan. Ovädret, som beskrivs som det värsta på 30 år, bedarrade natten till annandag jul.