I synnerhet området vid Västra Nylands sjukhus och hälsovårdscentralen i Ekenäs drabbades av stormen. Ett flertal höga tallar och björkar knäcktes som tändstickor. Vid Fisktorget i Gamla stan stängdes en gata på grund av översvämning och vid sommarrestaurang Knipan ligger den populära sandstranden helt under vatten. FOTO: Kim Isaksson

Stormen drar över Nyland

I stormbyarna har det blåst över 30 meter i sekunden.

Jourhavande meteorologen Hannu Valta har varit på jobb sedan 6 i morse och sett vinden öka mot orkanstyrka timme efter timme. Vid 4-tiden på natten skickade kollegan ut en officiell varning för farligt hård vind, en åtgärd som sker väldigt sällan.

Då gällde varningen främst västkusten där stormen orsakat skador i Egentliga Finland, Satakunda och Nyland.

– Nu rör den sig mot Nyland. Vi räknar med att stormen drar in över huvudstadsregionen inom de närmaste timmarna, säger Valta vid 8-tiden på morgonen.

– Vi har mätt vindar på över 20 meter i sekunden, och det ser ut att öka. På landsbygden kan det redan röra sig om 30 meter i sekunden.

Hur kan man förbereda sig på så hårda vindar?

– Undvik att gå ut. Och samla in alla lösa föremål på gården som kan flyga omkring. Det kan också löna sig att flytta bilen så den inte står rakt under ett träd om grenar lossnar.

– I städerna finns det risk att träd faller i parkerna. Byggnadsställningar kan rasa och skyltar kan flyga omkring. Det lönar sig därför att vara försiktig, tryggast är det att inte alls gå ut, säger Valta.

När börjar stormen avta?

– Under förmiddagen är den som starkast i Nyland, men vid fyra-fem ser det ut att vara över. Först klarnar det i väst, sedan blir det lugnare även österut.

Hundratusen utan el

Elbolagen har varit fullt sysselsatta hela natten och morgonen. Bland annat Fortum har fyrdubblat sin bemanning. Av bolagets kunder var 125 000 hushåll utan el vid 10-tiden medan Vattenfall meddelar att 61 000 av deras kunder saknar el.

Varning för stormar
  • Stormen är som starkast under morgonen och förmiddagen och avtar mot kvällen.
  • Meteorologiska institutet varnar för kringflygande föremål och rekommenderar att man håller sig inomhus om det finns fara för fallande träd eller elledningar.
  • Det är första gången i år meteorologerna skickat ut en dylik myndighetsvarning.
  • Sådana ges endast om det förefaller fara för liv eller om man via det lyckas ge tilläggsinformation till rådande varningar.
  • Senast en varning gavs var sommaren 2010 då åskstormarna Asta, Sylvia, Lahja och Veera drog in över Finland.
  • 2004 härjade stormen Rafael i sydvästra Finland strax före jul.
  • Årets storm har ännu inget namn, men enligt Hannu Valta kunde den kallas "Tapanipäivän myrsky". I Norge har stormen fått namnet Dagmar.

Majoriteten av hushållen ligger i sydvästra och södra delen av landet, Tavastland och Birkaland.

– Vi har stora skador på elnätet just nu. Alla jobbar för fullt men det kan ändå dröja innan vi hunnit åtgärda alla problem, sade Fortums driftchef Jörgen Dahlqvist på morgonen.

Räddningsverket har haft fullt upp att rycka ut för att städa upp efter stormen. Majoriteten av uppdragen har gått ut på att röja träd som fallit på vägarna och elledningarna.

Orkanstyrka i Norge och Sverige

Stormen, som i Norge fått namnet Dagmar, har orsakar stora skador också i Sverige. Lokalt uppmättes vindhastigheter på upp till 41 sekundmeter, långt över gränsen för orkan.

Natten till annandag jul bedarrade ovädret som beskrivs som det värsta på 30 år. På flera håll är trafiken lamslagen.