Dagmar har slagit till mot norska kusten

Stormen Dagmar hamrar nu mot den norska kusten. Ställvis når stormvindarna orkanstyrka.

På kustområdena varslar meteorologerna om vindar på upp till 45 meter i sekunden. Dagmar är en av de hårdaste stormar som drabbat Norge på 30 år säger meteorologerna. Stormcentret rör sig mot Norge från Färöarna i hundra kilometer i timmen.

Vindarna har fällt träd och brutit elen på stora områden. En del av färjtrafiken är inställd och vägar kan också spärras av med kort varsel. Vattenståndet väntas stiga till mellan 40 och 80 centimeter över nivåerna i tidvattenstabellen.

Vindbyarna kan ställvis nå 40–45 meter i sekunden över land, men vinden väntas ändå bli något svagare än under nyårsorkanen 1992, som ledde till omfattande skador för både bebyggelse och skogar, säger meteorologerna. I Norge inträffar stormar som nyårsorkanen ungefär en gång på 300 år.

De hårdaste vindarna torde svepa över Norge under juldagskvällen och natten till annandagen. Vinden avtar sakta medan den rör sig över land.

I Sverige varslas för storm i hela landet förutom de sydligaste delarna. Blåsten där väntas kulminera annandagens morgon och förmiddag.

– De kraftigaste vindarna väntas i södra Norrlandsfjällen. Här finns risk för att det ska blåsa 25–30 meter per sekund. Det är nästan orkanstyrka, den gränsen går vid 32 meter per sekund, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Hårdast väntas blåsten bli natten till annandagen.
– Jag hoppas att de flesta befinner sig inomhus då i området. Man bör ta det försiktigt, i synnerhet i Jämtlandsfjällen bör man stanna inne om man inte måste bege sig ut, säger hon.

Ohlsson rekommenderar också att de som ska köra bil från södra Norrland väntar en aning med att starta bilfärden.
Tågtrafiken i Norrland har ställts in på grund av Dagmar. Tågen kommer igång tidigast på annandagsmorgonen.

Från Sverige rör sig stormen sedan mot Finland. Läs mer här.