FOTO: Lehtikuva / Jussi Nukari

På annandag jul drar årets värsta storm över landet

Det har varit en stormig höst. Men nu varnar meterologerna för ännu hårdare vindar. I Norge förbereder man sig för vindbyar med hastigheter på upp till 45 meter per sekund inne över land.

Stormen som i Norge kallas för Dagmar väntas bli en av de tio kraftigaste stormarna de senaste trettio åren, skriver Svenska Dagbladet.

Vinden väntas bli något svagare än nyårsorkanen 1992, som gav stora skador på bebyggelse och skog – men en sådan storm räknar meteorologerna å andra sidan bara med vart 200:e år, skriver nyhetsbyrån NTB.

Även i Sverige varnar meterologerna för att stormen kan innebära fara för allmänheten och åstadkomma stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på internet, radio eller tv, skriver SvD.

Når även Finland

Vid 9-tiden på söndagen sitter jourhavande meterolog Jari Tuovinen på Meteorologiska institutet och funderar om man ska varna för 25 meter per sekund eller mer för Finlands del. Några timmar senare kommer institutet ut med kartan som visar upp till 27 meter i sekunden.

– Det har varit en blåsig höst men så här hårda vindar har vi inte varnat för tidigare, om jag minns rätt.

Stormen drar in över landet på annandagen. Speciellt på västkusten blir det blåsigt, men också södra och mellersta Finland kommer att drabbas av Dagmar.

– Det blåser som hårdast mitt på dagen. Vattenståndet väntas samtidigt stiga kraftigt, till över 100 centimeter över det normala.

I Norge väntas stora problem, enligt Tuovinen, eftersom vinden i stormbyarna kan nå upp till 45 meter per sekund.

– När ovädret passerar Sverige tappar det lite av sin styrka.

Vad betyder det för trafiken till havs och på land om det blåser över 25 meter per sekund?

– Jag vet inte hur de stora färjorna påverkas. Det är möjligt att vi utfärdar en varning även på land, längs västkusten. Personbilar känner inte lika mycket av den hårda vinden som bussar och långtradare, men det är ändå skäl att fundera på alternativa rutter och undvika kusten.

I Norge kallas stormen Dagmar. Vad behövs för att en storm ska få ett namn i Finland?

– Om en storm leder till omfattande skador och får stor uppmärksamhet i medierna döper man den enligt dagens namnsdag. I så fall blir det här Tapani.