Fartyget var lastat med 160 kilo explosiv nitroguanidin. Foto: Lehtikuva/Handout

Sydkorea vill ha sina missiler

– Visst är det våra missiler som vi lagligen köpt av Tyskland. Men sprängämnet är inte vårt, säger Sydkoreas ambassad om vapenbeslaget i Kotka hamn.

På Sydkoreas ambassad i Helsingfors bekräftar man att de 69 Patriotmissilerna hade köpts av Tyskland för att förstärka Sydkoreas luftvärn.
– Det är ingenting konstigt med den affären. Vi har köpt missilerna och förväntar oss att de levereras i normal ordning, säger ambassadens talesman som vill vara anonym.

Han förundrar sig över att det ombord på Thor Liberty också fanns 160 ton sprängämnen.
– Vi vet ingenting om sprängämneslasten. Ingen i Sydkorea har beställt den, vi vill inte ha den och vems den är eller vart den var på väg vet vi inte och den frågan angår inte oss.

Hur reagerar Sydkorea på att missiler som ni köpt i Tyskland beslagtas av Finland?
– Det kan jag inte svara på för jag känner inte till detaljerna i vapenaffären. Jag vet inte vem som ansvarar för transporten, hur länge missilerna är på säljarens ansvar och när ansvaret övergår på köparen. Tyska myndigheter har bekräftat att missilerna är tyska, ansvaret för vad som hänt efter att affären gjordes upp finns nog där.

– Vi på sydkoreanska ambassaden understryker att vi inte har med sprängämneslasten att göra. Kontakta tyska myndigheter för vidare information.

Försvaret tog på fredagen hand om luftvärnsmissilerna som flyttades till egna lager. På kvällen körde m/s Thor Liberty till en mera isolerad kaj för att omlastningen av sprängämnet skulle kunna ske utan risk för omgivningen.

– Vi lastar nitroguanidinet i metallcontainrar på natten för att minimera risken för utomstående. Vi kommer också att upprätthålla en dryg kilometers skyddszon som bevakas av myndigheterna, säger Kotka hamns trafikchef Markku Koskinen.

Polisen uppger att man först i slutet av nästa vecka nästa gång informerar om de 69 luftvärnsmissilernas öde. De är värda över tre miljoner euro per styck vilket ger hela robotlasten ett värde på 200–300 miljoner euro.

Läs mer i lördagens Hbl.