Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Nya regler för familjeträffar

Blodsdåden i Vanda gav upphov till allvarliga diskussioner på Social- och hälsovårdsministeriet i går. Ministeriet ska nu se över principerna för familjeträffar. En ny socialskyddslag presenteras på våren.

Mirjam Kalland, generalsekreterare för Mannerheims barnskyddsförbund sade i gårdagens Hbl att tragedin i Vanda visar att det finns situationer då man inte borde överväga familjeåterförening och att reglerna borde ses över. I dag kan familjeträffarna antingen ske på neutral mark eller hemma hos familjen. Praxisen har fått kritik även tidigare.

– Det är ett sakligt förslag. Vi har tidigare utredningar från 2003 där det framgått att det finns brister i lagstiftningen när det gäller barnens säkerhet vid träffarna. 2006–2007 har även två jurister utrett hur sociallagstiftningen gällande träffarna kunde regleras bättre. Socialskyddslagen förnyas som bäst och förslaget presenteras på våren, säger Reijo Väärälä biträdande avdelningschef vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Enligt Väärälä utreder man också hur man tydligare kunde klargöra kommunernas ansvar i frågan. I dagens läge är kommunernas ansvar inte tillräckligt tydligt.

Som reglerna ser ut i dag måste myndigheterna alltid noga utreda möjligheten till återförening.

– I den reviderade barnskyddslagen från 2008 fastställs barnens rätt att träffa sina föräldrar. Fallet i Vanda var ett specialfall då barnen var omhändertagna och då gäller också barnskyddslagen.

Enligt Väärälä har tragedin i Vanda diskuterats flitigt också på ministeriet i går.

– Det här väcker nog allvarliga diskussioner om vad som borde göras och tragedin ger en extra knuff i processen. Det går inte att undgå.

Enligt FNB har fem familjetragedier där föräldern dödat sina barn uppdagats i år.

Enligt barnpsykiatern Anne Kauppi förstår de mammor och pappor som dödar sina barn inte nödvändigtvis vad de gjort. I familjetragedin i Håkansböle fanns både barn och vuxna som är utvecklingsstörda. Enligt Kauppi borde socialmyndigheterna ha varit särskilt omsorgsfulla.

– Risken ökar särskilt om mannen tidigare varit våldsam, om han har alkoholproblem eller en personlighetsstörning. Ett hot om skilsmässa och svartsjuka kan också särskilt bland män vara en katalysator.

Borde praxisen vara strängare?

– Man ska inte bara skydda ett barn. Om barnet inte vill träffa en våldsam förälder ska det inte tvingas till det.

Två testamenten funna

Polisen förhörde i går pappan, som fick allvarliga skador, på sjukhuset. Ärendet behandlas i dag på morgonen. Pappan i familjen misstänks för tre mord men polisen utesluter inte att mamman var delaktig i dådet. Polisen uppger att mannen sannolikt försökte begå självmord efter att ha tagit livet av sina 5- och 8-åriga döttrar samt mamman till barnen.

Kriminalkommissarie Kimmo Hyvärinen bekräftar att man också funnit två testamenten i bostaden men han var i går förtegen om innehållet.

Enligt Hyvärinen är det frågan om en familj med många problem.

– I familjen finns både barn och vuxna som är utvecklingsstörda.

Skolorna och daghemmen i Vanda fick också i går professionell hjälp med att behandla tragedin i Håkansböle. Barnen kan behöva stöd med att behandla tragedin också hemma.