Öppet hus. Pentti Savolainen, Helsingforschefen för Röda Korsets skyddshem på Nylandsgatan och kris- och familjearbetaren Sanna Seikola välkomnar alla som har det jobbigt under julen. Foto: Karl Vilhjalmsson.

Skyddshemmen har öppet dygnet runt vid jul

Julstressen och förväntningarna inför helgen erbjuder gott om ingredienser för familjegräl. Skyddshemmen har därför jour dygnet runt kring jul.

Julen är fortfarande festen framför andra för de flesta familjer. Helgen är ofta förknippad med en lång rad måsten: presenter, umgänge, hälsningar och inte minst städning och matlagning. Stressen kring det hela kan samtidigt vara en alltför stark prövning för den som redan har det kämpigt. Ändå syns julhelgen inte i besöken på skyddshemmen.

– Tröskeln för de unga att lämna hemmet under julhelgen är hög. Även om det är struligt försöker man oftast bita ihop tills den första vardagen kommer. Då brukar det vara som livligast på skyddshemmen, säger Erja Anttila, verksamhetsledare för Röda korsets fem skyddshem för unga.

Men för dem som inte har en möjlighet att stanna hemma är det ändå viktigt att skyddshemmen erbjuder ett ställe att komma till.

– Därför håller vi dörrarna öppna dygnet runt också under julen. En del unga som bor ensamma brukar komma till skyddshemmen och äta middag.

Skyddshemmen har förutom traditionell julmiddag också gran, julprydnader och julgubbe – precis som andra hem. Det är ofta just de höga förväntningarna om att julen ska följa en viss regi som gör att det hela går i stöpet.
– Vanliga gräl brukar inte vara orsaken till att ungdomar tar sig till skyddshusen. Oftast är det frågan om familjer med långvarigare problem, då föräldrarna använder rikligt med alkohol och som i värsta fall leder till våld. Att det sedan sker på julen kan bli den sista droppen för en ung som redan har det jobbigt, säger Anttila.

Det dåliga ekonomiska läget anstränger familjerelationerna ytterligare.

– Vi har märkt av det här redan en tid. Bland familjer som in i det sista får vrida och vända på sina slantar kan den trängda ekonomin ta musten ur en och kulminera i våld. Det här är en klar trend.
På Röda Korsets skyddshem för unga har man också känt av att polariseringen i samhället har ökat. Röda Korsets skyddshem finansieras av Penningautomatföreningen RAY, kommunerna, Röda Korset och skolornas dagsverksinsamlingar.

– Vi kämpar ständigt med en dålig ekonomi, så all hjälp är välkommen.

För unga som mår dåligt vill Anttila påpeka att det är viktigt att de vågar prata med en vuxen.

– Skyddshemmen är då ett alternativ. Tröskeln att komma hit är låg. Man behöver inte beställa tid och det är gratis. Att övernatta eller bo här en tid är den sista utvägen men det går bra att bara ringa på dörren och slå sig ned för en pratstund.

Också Ritva Karinsalo, vd för Mödra- och skyddshemmens förbund, har märkt av det ekonomiskt dåliga läget.

– Kommunerna skriver ut betalningsförbindelser för en kortare tid än tidigare och som följd av det blir behandlingstiderna kortare. Det här med att så snabbt som möjligt få ut människor som tampas med långvariga problem är idiotlogik.

Enligt Karinsalo håller också alla föreningens skyddshem öppet dygnet runt under julen. Men toppen brukar infalla först efter julen också här.

– Den som har det svårt ska inte tveka utan genast kontakta oss. Skyddshemmen dukar fram ett traditionellt julbord och firar med gran och små paket till de minsta. De hem som finns i huvudstadsregionen beaktar också invandrarnas behov och traditioner.