Martin Schibbye, 31, har erkänt att han tagit sig in olagligt i Etiopien. Foto: EPA

Etiopiensvenskarna skyldiga till terrorbrott

Journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson bedöms skyldiga till både terrorbrott och olaglig inresa, uppger TT:s utsända i Etiopien. Det fastslogs av domstolen i dag.

Med mycket spänd stämning i rättssalen gick domaren vid onsdagens förhandling igenom fallet i uppemot en timme, innan han meddelade att han anser att åklagaren bevisat att svenskarna stött den förbjudna ONLF-gerillan.

Maxstraffen som nämnts för terrorbrott är antingen 15 eller 25 år.

Det är ännu oklart om domaren ska meddela straffpåföljd i dag. Enligt etiopisk praxis kan det ta ytterligare några dagar eller veckor innan påföljden meddelas.
Svenskarna har erkänt att de illegalt tog sig in i Etiopien sommaren 2011.

De två svenskarna såg samlade ut när de fick domen, rapporterar TT:s utsända.

Domaren gick i princip helt på åklagarsidans linje. Han konstaterade i sina kommentarer i rättssalen att Martin Schibbye och Johan Persson "använt sitt yrke som täckmantel för att gå terroristernas ärenden".

Bakgrund
Journalisterna i Etiopien
  • Reportern Martin Schibbye och fotografen Johan Persson åkte i början av sommaren till Etiopien för att rapportera från det omstridda området Ogaden.
  • 
De hade bland annat kontakter med den i Etiopien terrorstämplade gerillan Ogadens nationella befrielsefront (ONLF).

  • Den 1 juli skottskadades och greps de av etiopisk militär vid en eldstrid.

  • Den 6 september åtalades de för terrorbrott och illegal inresa i landet. De har erkänt illegal inresa men nekar till alla anklagelser om terrorbrott.
  • I mitten av oktober inleddes rättegången.
 Bland annat har amerikanen Phillip Ittner, byråchef på Voice of America, och brittiska Daily Telegraphs Mellanösternkorrespondent Adrian Bloomfield vittnat för försvarets räkning. Likaså Mattias Göransson, chefredaktör på tidningen Filter, och bildbyrån Kontinents ägare Magnus Laupa.

Efter domen tog åklagaren vid, för att lägga fram yrkanden om strafflängd och annat. Därefter väntas försvarssidan få uttala sig, och kan då försöka åberopa förmildrande omständigheter.

Utrikesdepartementet vill inte kommentera domen mot svenskarna ännu.
– Vi återkommer om det senare, säger presschefen Anders Jörle till TT.

Tv-team greps

Sveriges Televison rapporterar att deras utsända tv-team greps efter dagens förhandling och hölls kvar i domstolsbyggnaden i en halvtimme. Säkerhetsvakterna tittade på deras material, men raderade inget.