Foto: Lehtikuva/AFP

Etiopiensvenskarna får sin dom i dag

Nu på morgonen väntar de två terroranklagade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson på sin domar i Addis Abeba i Etiopien.

Stämningen är mycket oviss inför utslaget och frågan är om domaren Shimsu Sirgaga väljer att endast döma svenskarna för att de olagligt tog sig i landet i somras – vilket de båda erkänt och förklarat sig villiga att ta sitt straff för.

Mycket allvarligare för journalisternas del är om han också dömer dem för terrorbrott.

Schibbyes och Perssons anhöriga är i Addis Abeba för att stödja svenskarna, så som de varit under alla de tidigare momenten i rättsprocessen.
Schibbyes fru Linnea Schibbye Steiner, hennes far Olle och Martins mor Karin är på plats tillsammans med Johan Perssons föräldrar Kjell och Kristina, rapporterar TT:s utsända.

En stor grupp svenska journalister har också rest till Addis Abeba för att bevaka onsdagens process. Även Svenska Journalistförbundet (SJF) har sänt två representanter till Etiopien.
Även Sveriges ambassad, med ambassadör Jens Odlander i spetsen, är med i rättssalen när domen faller.

Det är oklart om domaren meddelar påföljden, det vill säga hur långa straff det handlar om, under onsdagen eller om han enligt etiopisk praxis väntar ytterligare några dagar med det beskedet.