Polisbilar blockerade vägen till Virginia Tech i går. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Jared Soares

Finlandssvensk gömde sig under Virginia Tech-skotten

Två personer omkom i en skottlossningen vid universitetet Virginia Tech i går. Finlandssvenska utbyteseleven Cecilia Wester berättar om traumat på universitetet efter massakern 2007.

En polis och ytterligare en person, som polisen misstänker är gärningsmannen, dog i skottlossningen på universitetsområdet i går.

Vid samma universitet utspelade sig 2007 en av de värsta skolskjutningarna hittills, då 32 människor sköts ihjäl av en 23-årig student. Han tog till sist sitt liv.

Korsholmsbon Cecilia Wester som är utbyteselev på Virgina Tech var en av dem som sökte skydd bakom låsta dörrar inne på skolområdet i går. I dag berättar Wester hur dödsskjutningarna rörde upp gamla känslor hos många. 

– Stämningen i går var mycket speciell. Många träffades på restauranger och caféer för att umgås. Alla pratade om massakern 2007 och det märktes tydligt att den hade påverkat och fortfarande påverkar alla här. Nu diskuteras det om polisen överreagerade. Det var antagligen traumatiskt för många av studenterna att bli instängda, speciellt för dem som var med 2007. Men å andra sidan har ju polisen all anledning att vara extra aktsamma, säger Wester.

Wester är imponerad över det välfungerande säkerhetssystemet man byggt upp sedan 2007.

– Kontakten till studenterna fungerar mycket bra. Alla var inlåsta väldigt snabbt, och vi var instängda i cirka fem timmar.

Polisen utreder om skottlossningen har ett samband med ett rån den närbelägna staden Radford tidigare under samma dag.