Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa. Den här bilden är tagen av Lehtikuvas fotograf.

Angry Birds-bild stals av medier världen över

När fotograf Matti Matikainen gick till sängs efter fotouppdraget på slottsbalen kunde han inte ana att hans foto på Angry Birds-paret Vesterbacka under natten skulle stjälas av tidningar världen över.

Dagen efter slottsbalen hittade frilansande fotografen Matti Matikainen sin bild på bloggar och spelsajter, men också på aktade tidningars hemsidor världen över. Endast en norsk tidning hade kontaktat Matikainen i avsikt att köpa bilden.

Bland annat Daily Mail, Tech Crunch och Pulitzer-prisbelönta Los Angeles Times, som rapporterar flitigt om frågor som piratism, hade helt fräckt klippt ut bilden från Iltalehtis sida och limmat in den på sin egen. Utan att vare sig betala eller nämna fotografen Matikainen.

– Jag vet inte hur de resonerade. Eventuellt tänkte de "Finland – vem bryr sig". Tur i oturen är att det inte var någon sommarvikaries foto de stal. Jag känner till hur mekanismerna fungerar och visste vem jag skulle ringa, säger Matikainen.

Telefonsamtalet gick till jurister på amerikanska organisationen för pressfotografer, NPPA, som hävdade att de aldrig sett välrenommerade tidningar "låna" bilder på det här sättet. Matikainen beslöt att ge amerikanska bildbyrån Polaris rätt att sälja bilden.

Samtidigt spred sig Matikainens kollega fotografen Kari Kuukkas blogginlägg om missbruket som en löpeld i de sociala medierna. I Kuukkas blogg har Los Angeles Times bett om ursäkt för vad de kallar ett misstag, och har i efterhand betalat Polaris Images 50 dollar för bilden. Polaris diskuterar nu med flera av sina kunder som använt bilden om betalning i efterskott.

Bakgrund
Bildstöld
  • Fotograf Matti Matikainen anlitades av Iltalehti för att fotografera presidentens självständighets-mottagning. Matikainen äger upphovsrätten till bilderna som Iltalehti publicerat på sin hemsida. r
  • Teija Vesterbackas Angry Birds-klänning väcker stor uppmärksamhet internationellt och Matikainens bild på klänningen sprids rekordsnabbt de sociala medierna. Också många aktade tidningar klipper ut Matikainens bild från Iltalehtis nätsidor och publicerar den utan att be om lov, nämna eller betala upphovsmannen.
  • En bildsökning på Google visar att Matikainens bild publicerats på dryga 500 nätsidor.

– Det är en stor sak att LA Times medgett att man begått ett misstag. Det är inte fråga om pengarna, utan principen. Det finns en gräns för den här typen av lånande. Jag kan ha överseende med att Lisa lånar min bild till sin pysselblogg, men det här trodde jag inte om aktade tidningar. Gränsen är nådd och för min yrkeskårs skull måste jag reagera, säger Matikainen som kommer att donera allt han får i provision, uppskattningsvis runda tusen euro, till någon institution som gynnar yrkesfotografer.

Matikainen hoppas att händelsen väcker debatt om upphovsrättsliga frågor i yrkeskretsar också i USA.