Foto: LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Fru Angry Birds blev världskändis över en natt

Angry Birds-blåsan på Tarja Halonens självständighetsmottagning har fått stor internationell uppmärksamhet.

Av självständighetsmottagningens gäster var det antagligen Teija Vesterbacka som fick mest uppmärksamhet för sin klänning. Hon är gift med Peter Vesterbacka, marknadsdföringschef på spelbolaget Rovio som skapat mobilspelet Angry Birds. Och visst var det en lyckad reklamkupp.

Bilder av Vesterbacka med den världskända fågeln över bröstet har spritt sig världen över. Foton av och diskussioner om klänningen har florerat i medier, bloggar, på twitter och spelsajter. Bland annat Los Angeles Times rapporterar om klänningen på sin nätsida. 

Los Angeles Times frågar sina läsare om klänningen är fantastisk, glamorös, galen eller pinsam. Tidningen skriver att fågelklänningen åtminstone ser ut som en klänning, till skillnad från sångerskan Björks svanklänning under Oscarsgalan 2001.

Klänningen får en del kritik, men mest positiva kommentarer.

Katri Niskanen som har skapat Angry Birds-blåsan är förtjust över  uppmärksamheten.

- Min kunds enda önskemål var att fågeln som en familjemedlem skulle få följa med på balen, säger Niskanen till YLE.

 Niskanen har också designat sex andra av balens klänningar. Av dessa fick också Europaparlamenterikern Riikka Manners (C) och sångerskan Jenni Vartiainens klänningar kamerablixtarna att smattra.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.