Tingsrätten besökte olycksplatsen vid Jomalvik kanal cirka 10 kilometer från Ekenäs centrum. Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

Järvilehto: Jag vaknade när jag höll på att drunkna

Förre formel 1-föraren Jyrki Järvilehto säger sig minnas mycket lite av båtolyckan i fjol somras.

Hans sista minnen från kvällen är från restaurangen Santa Fé i Ekenäs, där han satt tillsammans med den kamrat som omkom i olyckan.

Järvilehto, som står åtalad för grovt dödsvållande, nekar till att han skulle ha kört båten.

– Alltid när vi tillbringade några timmar på krog var det min vän som skötte båttransporten. Det hade vi kommit överens om. Jag antar att det också gällde natten för händelsen.

Han tillade att han vid sådana tillfällen hade för vana att lägga sig och sova på båtens golv och tror att så var fallet också den här gången. Enligt honom drack också kamraten, men han kände sin gräns och var också medveten om promillegränsen till sjöss.

Rättegången kring olyckan inleddes i Västra Nylands tingsrätt på tisdagen. På förmiddagen hördes den omkomnes änka om vad som hade utspelat sig på dagen före olyckan. Hon berättade också om de telefonsamtal som hon följande dag hade haft med Järvilehto och hans hustru. Järvilehto hade sagt att vännen körde båten, men enligt änkan hade Järvilehtos hustru sagt att mannen ljuger.

Tingsrätten besökte olycksplatsen vid Jomalvik kanal cirka 10 kilometer från Ekenäs centrum. Järvilehto och hans biträde ville inte delta i besiktningen av olycksplatsen.