Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

Jyrki Järvilehto inför rätta i Ekenäs i dag

Ex-formelföraren Jyrki Järvilehto riskerar upp till sex års fängelse. Han åtalas för grovt dödsvållande, något han bestämt nekar till.

Enligt åklagaren var Jyrki Järvilehto mer berusad än man tidigare trott. Han hade 2,53 promille i blodet när olyckan inträffade. Tidigare talade man om en halt på 1,7 promille. Båten höll en hastighet på 86 kilometer i timmen både på vägen in till Ekenäs och på väg ut.

Hastighetsbegränsningen vid kanalen är 5 kilometer i timmen. Polisen har fått tag på siffran genom att granska navigatorn i båten.

Järvilehto säger att han varken kört båten på väg in till Ekenäs eller på väg ut. Men enligt åklagaren var det Järvilehto som körde båten.

Den samlade pressen får följa med tingsrätten när den besiktigar olycksplatsen klockan 14. Men Järvilehto, som åtalas bland annat för grovt dödsvållande kan man inte tvinga med. I morgon hör rätten vittnena och på fredag kommer skadeersättningarna att behandlas.

Dödskrasch i Jomalvik kanal

Järvilehto åtalas nu nästan ett och ett halvt år efter dödskraschen i Jomalvik kanal i Ekenäs den 18 juni 2010. Järvilehtos goda vän omkom när båten i hög hastighet körde in i betongfundamentet till bron över kanalen.

Järvilehto skakades svårt och vårdades länge på sjukhus. Enligt polisuppgifter har han inga minnen av olyckan.

Rätten ska nu ta ställning till polisutredningen som anser att det var Järvilehto som körde båten.

Han åtalas också för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och roderfylleri. De två männen hade firat en våt kväll på krogarna i Ekenäs innan de satte sig i Järvilehtos båt för att köra till dennes sommarstuga i Snappertuna.

Polisen har kritiserats för att utredningen dragit så långt ut på tiden. Sakkunniga har förvånat sig över att olyckan inte genast rekonstruerades på olycksplatsen utan först långt senare.

Häradsåklagare Antti Sundberg berömde dock polisen för en väl utförd utredning när han bestämde sig för att väcka åtal i augusti i år.

Vad polisen grundar sina misstankar på att Järvilehto satt vid spakarna framgår i dag när polisprotokollen ges offentlighet. Det sker när rättegången inletts.