Sårar. Pentti Oinonen (Sannf.) vägrar be om ursäkt för sin övertygelse trots att Ted Urho är djupt sårad. - Det blir problem när någons övertygelse blir starkare än det medmänskliga, säger Urho. Foto: Karl Vilhjalmsson.

Homodans får brett stöd i sociala medier

Stödgruppen Homotanssit har fått 30 000 Facebook-medlemmar som en motreaktion till Pentti Oinonen (Sannf) som säger sig "irriteras över homodansare". Oinonen hänvisar till sina principer och säger sig lyssna till sitt hjärta.

– Oinonen pissar på krigsveteranernas grav, säger Ted Urho.

När den finlandssvenske radioprofilen, borgaren, stadgade sambon och queerkonservative bögen Ted Urho bjuder upp till en dans på Riksdagshusets trappa tackar Sannfinländarnas Pentti Oinonen nej.

– Jag dansar inte. Inte med homosexuella, inte med någon alls. Det är emot mina principer.

Men varför sårar du homosexuella genom att säga att de irriterar när de dansar med varandra?

– Jag har inte sårat någon, jag har bara talat ur min övertygelse. Jag föraktar inte par av samma kön, utan deras sätt att vara med varandra, säger Oinonen.

Oinonen vägrar be om ursäkt trots att Urho berättar att han känner sig djupt sårad.

– Jag är ledsen och sårad över Oinonens sätt att gömma sig bakom sin övertygelse. Han menar att han hatar fienden, men älskar soldaten, säger Urho som själv är aktiv reservist och insatt i såväl försvar som argumentation.

Men det är svårt att argumentera med en person som hela tiden drar "övertygelsekortet".

– Det blir problem när någons övertygelse blir starkare än det medmänskliga. Varför är hans övertygelse mer värd än min? Varför kämpar han för de fattiga och utslagna, men inte för bögar, säger Urho.

Pentti Oinonen brinner för yttrandefriheten, det står klart. Att stödgruppen Homotanssit fått över 30 000 medlemmar på Facebook tar han med en axelryckning.

– Alla har organisationsfrihet, åsiktsfrihet och yttrandefrihet i Finland. Jag har inget emot att de samlas och jag önskar dem lycka och framgång, säger Oinonen.

Enligt Urho är Oinonen ett bevis på att yttrandefriheten kan missbrukas.

– Han talar sig varm för krigsveteranerna som kämpat för ett fritt land med yttrande- och åsiktsfrihet. Sedan pinkar han på krigsveteranernas grav genom att missbruka yttrandefrihet, säger Urho.

Stöd i sociala medier

Homo-, bi- och transpersoner får ett synligt stöd i de sociala medierna. Facebookanvändare publicerar fosterländska regnbågsflaggor och gillar homodansgrupper. Radio Extrem har publicerat en satirisk musikvideo, där valbojkottarna Teuvo Hakkarainen och Pentti Oinonen dansar vals på slottsbalen. Videon har på kort tid blivit en klickfavorit på Facebook.

Många i HBT-världen känner det starka stödet men Urho kan ändå inte låta bli att provocera.

– Det är ett tveeggat svärd. Ja, vi har stöd på Facebook och i bloggosfären, men det är väldigt lätt att visa sitt stöd genom en knapptryckning. När folk ska upp till bevis, då sviker modet.

Många undrar varför Urho orkar förnedra sig genom att ens bjuda upp Oinonen till dans. Riksdagsledamoten Sylvia Modig (VF) vill till exempel inte alls kommentera Oinonens uttalanden.

– Jag vill inte vara med i diskussionen kring Oinonens kommentarer. De är inte värdiga en reaktion, säger Modig.

Ted Urho känner annorlunda.

– Efter de flesta klavertrampen har man kunnat skratta bort honom, men inte den här gången. Vilket jävla århundrade lever mannen i!?!, skriver Urho i sin blogg.

I Sverige hade Oinonen i det här skedet varit en kasserad riksdagsledamot. Vad säger du om toleransnivån i Finland?

– Svenskarna är nog lite överkänsliga på den punkten, men när har en riksdagsledamot senast avsatts i vårt land?

Borde han alltså avgå?

– Nej, om vi avsätter en riksdagsledamot åtgärdar vi bara symtomet, i stället för att bota sjukdomen som heter intolerans och verkar sitta djupt rotad i det finska folket. Jag önskar att toleransen vore en självklarhet, att han inte blir omvald i nästa val.

 

Bakgrund

• Riksdagsledamoten Pentti Oinonen (Sannf) deltar inte i självständighetsbalen. Han motiverar uteblivandet med att det borde bjudas in mera vanliga medborgare och krigsveteraner till festen. Dessutom irriterar han sig på "homodansarna". Han sade också att en krigsveteran tagit kontakt med honom för att uttrycka sin bestörtning över "homodansarna".

• Partikamraten Teuvo Hakkarainen tänker delta i slottsbalen, eftersom han enligt egen utsago "inte vill svettas med herrarna".  

• Under några dagar har över 30 000 Facebookanvändare gått med i evenemanget Homotanssit för att visa sitt stöd till alla homosexuella.

• HBT-nattklubben Dtm ordnar också homodans på självständighetsafton.