Pentti Oinonen (till höger) och Teuvo Hakkarainen (till vänster) drar en videovals på Radio X3M:s webbplats. Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

Pentti Oinonen fick "böghälsning" av Radio X3M

Radio X3M publicerade i dag en satirisk video på sin webbplats där Sannfinländarnas riksdagsledamöter Pentti Oinonen och Teuvo Hakkarainen drar en glad vals tillsammans på självständighetsbalen. Videon är ett svar på Oinonens kontroversiella uttalanden om "homodansare" på slottsbalen.

I den raljanta "Böghälsningen" har Pentti Oinonens och Teuvo Hakkarainens ansikten klistrats in på ett dansande par på en tidigare slottsbal.

Bakom lyriken i musikvideon står reportern Teemu Kiviniemi medan kollegan Dan Granqvist sjunger. Ursprungslåten är YMCA av gruppen Village People.

"Trettiotalet har gått, män kan också vara hot", heter det bland annat i sångtexten.

Kiviniemi kom på idén i går tillsammans med reportern Jonas Sundström. Genom videon vill radiokanalen komma med ett eget, annorlunda inlägg i debattstormen kring Oinonens kommentarer.

– Vi har märkt att Oinonens uttalande har väckt diskussion, så vi ville dra vårt strå till stacken, säger Kiviniemi. 

Tidigare i veckan sade Pentti Oinonen att han irriterar sig på "homodansare" på slottsbalen och därför tänker låta bli att komma. Han sade också att en krigsveteran tagit kontakt med honom för att uttrycka sin bestörtning över "homodansarna".

Partikamraten Teuvo Hakkarainen tänker också bojkotta slottsbalen eftersom han enligt egen utsago inte vill "svettas med herrarna".

Radio X3M har hittills fått positiva reaktioner på videon.

–  Videon har på kort tid fått en mycket bra spridning. Hoppas Pentti Oinonen själv ser den, säger Kiviniemi.

Varken Oinonen eller Hakkarainen hade hunnit se videon när Hbl ringde upp, och hade inga planer på att göra det heller.

– Jag har ingen lust att kommentera sånt där, säger Hakkarainen.

– Jag vet inte alls vad det är frågan om, så jag har inget att säga, säger Oinonen.