Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Police Handout.

Breivik erkänner handling, men inte skuld

Anders Behring Breivik – mannen som i somras mördade 77 människor i två blodiga terrorattacker i Norge – visar ingen ånger. I går ville han tala direkt till de anhöriga.

Oslo
Det var en arrogant leende mördare som uppträdde i Oslo tingsrätt. För första gången efter terrorattackerna den 22 juli hölls en öppen häktningsförhandling.
Femhundra personer, många av dem överlevande och anhöriga till dem som dödades i terrorattackerna i Oslo och på Utøya, deltog i häktningsförhandlingen.

 "Jag är militärkommendör Breivik. Jag är militärkommendör i den norska motståndsrörelsen, och jag invänder mot domarens habilitet"

Tingsdomaren Torkjel Nesheim höll en stram linje, men det hindrade inte Anders Behring Breivik från att spela de roller som är välkända från det manifest som han spred på nätet strax innan dåden.
När domaren frågade om Breivik erkänner dåden och om han motsätter sig fortsatt häktning nonchalerade Breivik först frågan.

– När två parter möts är det vanligt att få presentera sig, gick han i gång.

– Jag är militärkommendör Breivik. Jag är militärkommendör i den norska motståndsrörelsen, och jag invänder mot domarens habilitet.
– Du har fått ditt mandat från dem som stöder multikulturalism. Det är en hatideologi som stöder nedmonteringen av det norska samhället, sade Breivik.
Då avbröt domare Nesheim hans svammel.

Svartklädd och utan handbojor
Behring Breivik var klädd i en svart dräkt, ljus skjorta och bar blå slips. Han hade kort vattenkammat hår och en tunn skäggväxt över kinden och hakan. Breivik hade inte handbojor på sig inne i rättssalen.
Breivik sade att han inte accepterar häktningen. Han liknade isolationen vid tortyr och hänvisade till metoder som han påstod används i Saudiarabien.
– Saudiarabien har en god metod som de använder mot al-Qaida. Deras metoder kan kombineras med informationsinhämtning. Utöver det har jag inga kommentarer.

"Hjälpte att se honom"
Häktningsförhandlingen, som var den tredje i höst, skiljde sig från de tidigare. Nu fick allmänheten för första gången tillgång till rättsalen. Själva förhandlingen länkades dessutom med hjälp av videokamera över till flera tingssalar för att alla skulle få plats. Många anhöriga till dem som dödades den 22 juli och många överlevande var på plats i tingsrätten.

Sondre Lindhagen Nilssen, 17, en av de ungdomar som överlevde massakerna på Utøya var där. Den 22 juli såg han Breivik från nära håll, men han lyckades komma undan och gömde sig i en grotta.
I går var han överraskad över att det gick att så bra att se Breivik igen.
– Det hjälpte att se honom. Han var inte lika skrämmande i dag. Nu såg jag bara en totalt förvirrad person som inte har den minsta kontakt med verkligheten, sade Sondre Lindhagen Nilssen till norska Aftenposten.

Fem minuter med anhöriga?
Anders Behring Breivik var medveten om att det fanns anhöriga och överlevande i sal 828 i Oslos tingsrätt.
Under slutminuterna av häktningsförhandlingen ville Breivik tala direkt till de anhöriga.
– Jag har förstått att det finns anhöriga på plats här för första gången. Får jag lova att tala till dem? Det tar bara fem minuter, sade han.

– Nej, det får du icke, klippte domaren av och Breivik fördes ut ur rättssalen under sträng polisbevakning.
Norges Högsta domstol bestämde i fredags att mördaren från Utøya skulle få vara närvarande i tingsrätten. Polisen hade önskat att han skulle delta på en videolänk från häktet. Det finns en hotbild mot Breivik och poliser från specialstyrkan Beredskapstroppen vaktade tingshuset under häktningsförhandlingen.
Under den öppna förhandlingen erkände Breivik handlingen, men inte skuld.

Han hålls kvar i häktet i ytterligare 12 veckor, men får nu begränsad tillgång till brev och besök. Bland annat väntar en hop kärleksbrev på honom. Om åtta veckor får han börja ta emot besök från familj och vänner och om fyra veckor upphävs medieförbudet.

Nästa häktningsförhandling hålls den 6 februari.

 

 

Bakgrund
Rättegången inleds i vår
 
  • Den 23 juli sprängde Anders Behring Breivik en bomb utanför regeringsbyggnaden i Oslo och sköt ihjäl människor på Utøya. Han dödade sammanlagt 77 människor.
  • Breivik erkände att han låg bakom terrorattackerna och berättade noggrant om förberedelserna och genomförandet för polisen.
  • Breivik kan dömas till 21 år i fängelse, ett av de hårdaste straffen i Norge.
  • Rättegången mot Breivik inleds den 16 april. Målet väntas pågå tio veckor.
  • Ett presscenter byggs i en angränsande lokal till Oslo tingshus- I Hotell Bristol inrättas ytterligare ett presscenter. 
  • Hela andra våningen i Olsos tingshus byggs om för att rymma det som blir Norges största rättssal.