Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Police Handout.

Breivik möter medierna och överlevande i rätten

Den norska massmördaren Anders Behring Breivik får i dag för första gången delta i behandlingen av sin sak i rätten. Anhöriga till Breiviks offer protesterar och kallar medieuppbådet för "Cirkus Breivik".

Trots protester från de överlevande och offrens anhöriga kommer dagens omhäktningsförhandling att vara öppen.

Breivik vill "förklara sina grymma handlingar" och är därför nöjd med att han själv fysiskt kommer att få vara på plats. Men offrens anhöriga är djupt kritiska.

– Vi är rädda för den ökande uppmärksamheten som detta kommer att ge honom. Vi känner till hans planer och idéer genom sådant som han själv har publicerat. De öppna förhandlingarna kan ge honom ett forum för att framföra sina synpunkter, och vi upplever det som en mycket stor extrabelastning, säger Arne Okkenhaug, som förlorade sin son på Utöya.

Medieintresset har blivit enorm sedan högsta domstolen i fredags beslöt att Breivik kan närvara i rättssalen. Oslo tingsrätt meddelade på söndagskvällen att över 170 journalister har ackrediterat sig.

Endast ett fåtal av dem släpps in i sal 828 på åttonde våningen i tingshuset mitt i Oslo, bara ett kvarter ifrån den plats där Breivik sprängde sin bilbomb på fredagseftermiddagen den 22 juli och därmed förstörde stora delar av regeringskvarteren.

Sammanlagt väntas upp till 500 åhörare kunna följa förhandlingen i tingshuset, men de flesta via video till olika rättssalar dock.

Anhöriga: En cirkus

Överlevande möttes tillsammans med sina och dödsoffrens anhöriga på Gardermoens flygplats på söndagen för att uttala sin kritik mot att Breivik plötsligt skulle kunna få en talartribun inför medier och allmänhet.

Rättsexperter menar visserligen att Breivik knappast tillåts att hålla några anföranden. Men bara möjligheten är för mycket för många norrmän, särskilt som han själv sagt att han vill förklara sina "gruesome" handlingar.

Vid tidigare häktningsförhandlingar har Breivik varit med på videolänk från det fängelse där han normalt hålls i sträng isolering.

De anhöriga har myntat begreppet Cirkus Breivik. De anser att mediehysterin kring massmördaren är avskyvärd och bara ökar lidandet för överlevande och anhöriga.

Jurist: Nytt övergrepp

Även de som juridiskt företräder överlevande och anhöriga har reagerat starkt på Breiviks prat om att förklara sig.

– Det är på många sätt ett nytt övergrepp, men på ett annat plan. Det är sårande och stötande, säger målsägarbiträdet John Arlid Aasen.

Säkerhetspådraget är också enormt inför rättsmötet i rätten. Breivik påstås i norska medier, som citerar försvarskällor, själv ha sagt att han är kan utsättas för attentat före den riktiga rättegången som väntas bli av under senvåren nästa år.

Breivik dödade 77 människor i Oslo och på Utöya i juli.