– Det finns en risk för att bi antastad. Jag och minna vänner försöker hålla ihop. Ingen går hem ensam, säger Cathrine Stadsnes. Foto: Arash A. Nejad

Otryggt i Oslo – FRP vill låsa in asylsökande

Hittills i år har 51 överfallsvåldtäkter rapporterats in till polisen i Oslo. Då polisen inte lyckas gripa förövarna vill Fermskrittspartiet låsa in papperslösa asylsökande.

Polisen står maktlös inför vågen av överfallsvåldtäkter. Politiker både till höger och vänster kräver fler patrullerande poliser och föreslår hårdare straff för de våldtäktsmän som trots allt fastnar i polisens garn.
I de senaste veckornas allt mer uppskruvade norska rapportering om de sexuella övergreppen har de asylsökande återigen hamnat i fokus.

Fremskrittspartiet vill utvidga registreringen av asylsökande till att omfatta DNA-profiler som polisen kan få tillgång till. FRP föreslår också låsta asylmottagningar.
– Vi vet att asylsökande står för många våldtäkter. Det är kriminalitet som vi skulle ha varit utan om vi hade haft låsta asylcentraler, sade Siv Jensen, partiledare för FRP nyligen.

"Inga belägg"
Hanne Kristin Rohde, chef för vålds- och sedlighetsroteln i Oslo polisdistrikt, varnar för att stämpla de asylsökande som överfallsvåldtäktsmän.
– Det finns inte belägg för att säga något sådant. Det som är riktigt är det faktum, utifrån kvinnornas egna beskrivningar av överfallsvåldtäkterna, att gärningsmannen har en icke-västlig bakgrund, säger hon.
– Det är inte många av dem som vi har identifierat för överfallsvåldtäkter som är asylsökande.

I de 51 överfallsvåldtäkter, som Oslopolisen nu utreder, har offren beskrivit gärningsmannen som av icke-västerländskt utseende i alla fall utom tre eller fyra.

Somalia, Irak
Tidningen Verdens Gang har granskat den etniska bakgrunden hos alla de 42 män som dömts för överfallsvåldtäkter i norska hovrätter de senaste fem åren.
Resultatet ser ut så här:
• 70 procent av överfallsvåldtäkterna begicks av personer med utländsk bakgrund.
• 30 procent av etniska norrmän. Granskningen visar att det är män från Norge, Somalia, Irak och Afghanistan som står för de flesta överfallsvåldtäkterna.
• 26 procent av våldtäkterna begicks av män som var asylsökande.

Stavanger lyckades
För två år sedan drabbades Stavanger på Norges västkust av en våg av våldtäkter. På kort tid begicks 23 överfallsvåldtäkter eller försök till våldtäkter. Också där pekades män med icke-västerländskt utseende ut som gärningsmän.

Stavanger bestämde sig för att stoppa våldtäkterna. En rad åtgärder sattes in. En av den var kursen ”Sammen for Sikkerhet”, som riktades till nyanlända asylsökande.
Asylmottagningen i Stavanger lärde ut att det i Norge är normalt att en kvinna går ut på krog ensam, att hon kan vandra hem ensam genom stan och att det inte är okej att ofreda henne sexuellt. Stavanger berättade också hur man ska agera om man ser en kvinna bli antastad och man informerade de nyanlända om hur straffsatserna ser ut för den som åker fast för våldtäkt.

– Vi arbetar för att alla som bor på mottagningscentralen ska bidra till att skapa säkerhet i Norge, säger Kjartan Dirdal, utvecklingsdirektör vid Hero, ett företag som driver asylmottagningen i Stavanger.
Stavangers förebyggande arbete är en succé. Ett år efter att insatserna sattes in hade staden noll överfallsvåldtäkter.
Stavangers exempel tilldrar sig nu stort intresse i Oslo.

Lugn helg
Det gångna veckoslutet har varit lugnt i Oslo. Oslopolisen satte in många fler poliser än under en normal helg. Dessutom fanns det mer än fyra gånger fler nattvandrare ute i Oslos nattliv.
Nattvandrarna, eller Natteravnene på norska, är en frivilligorganisation som efter de uppmärksammade våldtäkterna har upplevt en stor tillströmning av nya frivilliga.
Den senaste veckan anmälde sig 400 nya frivilliga nattvandrare till Natteravnene.

Under helgen var 120 nattvandrare ute i sina gula västar.
– Folk känner att de måste göra någonting för att stoppa överfallsvåldtäkterna, säger Ole Myrvold, organisationssekreterare på Natteravnene.
– Vi fokuserar på unga kvinnor. Många som bor nära centrum väljer att promenera hem ensamma. Nu håller vi ett öga på att de kommer hem tryggt, säger Stine Nordahl vid Natteravnene.
– Vi tar hand om dem som är i en sårbar situation. Om det sitter en berusad flicka på gatan och hon har fått sällskap av en okänd man så försöker vi skilja dem åt.
Åtminstone den här helgen har nattvandrarnas taktik varit framgångsrik.