Foto: Arash A. Nejad. Linda Wetter har för säkerhets skull beväpnat sig med pepparsprej eftersom Oslo i höst har drabbats av en våg av överfallsvåldtäkter. Pojkvännen Felix Andersen vill inte att Linda går ut ensam.

Oslo skakas av våg av våldtäkter

Oslo skakas av en våg av överfallsvåldtäkter. Hittills i år har polisen i Oslo tagit emot 51 anmälningar och nu kräver invånarna fler poliser. Andra bildar medborgargarden för att skydda kvinnorna.

OSLO

Fram till slutet av oktober i år hade Oslopolisen registrerat dubbelt så många överfallsvåldtäkter som under hela 2010.

De flesta våldtäkterna har skett i centrum av Oslo, flera alldeles intill Kungliga slottet. Slottsparken som är stor och mörk erbjuder otaliga gömslen för en våldtäktsman. I mörkret under de stora trädkronorna kan en gärningsman vänta på sitt offer, slå till och försvinna i skuggorna.

Gardessoldaterna, som vaktar slottet, märker inte ens övergreppen.

Ta natten tillbaka
Den senaste veckan har överfallsvåldtäkterna dominerat nyhetsflödet i Norge. Osloborna har fått nog. De kräver att politikerna och polisen sätter stopp för våldtäktsmännen.

I helgen gick flera hundra Oslobor i ett fackeltåg för att protestera mot det sexuella våldet som bereder ut sig i staden.

Bakgrund
Våldets Oslo
  • 51 överfallsvåldtäkter har rapporterats in i Oslo i år. Det är en dubblering jämfört med ifjol.
  • Bara sju av överfallsvåldtäkterna i Oslo är uppklarade.
  • Efter de många överfallsvåldtäkterna riktas kritik mot allt för milda straff.
  • En våldtäktsman kan i Norge dömas till som mest 21 års fängelse.
  • Tidningen VG har granskat 35 våldtäktsdomar. I dem blev den genomsnittliga strafftiden 3 år och 4 månader i fängelse.

”Från ångest till aktion – ta natten tillbaka” stod det på banderollerna.

Bara några få timmar efter att facklorna hade slocknat slog en våldtäktsman till igen. Enbart förra helgen anmäldes tre våldtäkter och flera våldtäktsförsök i Oslo.

Den kraftiga ökningen av antalet övergrepp i Oslo har till sist fått politikerna på fötterna. Länge skyllde medlemmarna i Stortinget på Oslo kommun och kommunen skyllde på Stortinget.

Nu vill justitieminister Knut Storberget (Arbeiderpartiet) sätta in fler poliser i Oslo.

– Andra polisdistrikt kan bidra med poliser till Oslo, sade Storberget tidigare i veckan.

Oslopolisens arbete är fortfarande starkt präglat av 22 juli-utredningen. Dessutom har det skett flera mord i Oslo.

Storberget kallar situationen i Oslo för extraordinär.

– Vi kan inte sitta och se på när det här sker, säger han.

Medborgargarde grundas
En som inte har suttit stilla är Terje Bratland. Han blev rikskänd i Norge när han efter massakern på Utøya tog initiativ till den gigantiska rosmanifestation som samlade 250 000 människor i Oslos centrum.

I måndags tog han initiativ till någonting som heter Borgervern alliansen i Oslo – ett medborgargarde som ska skydda Oslos kvinnor.

I går hade Borgervernets Facebooksida över 1 400 medlemmar, och i kväll ska de träffas för att organisera sig. Bratland säger är att målet är att organisera grupper som på frivillig bas patrullerar gatorna i alla Oslos sjutton stadsdelar.

– Jag har reagerat starkt på alla våldtäkterna. Det är ett fanskap. Antalet våldtäkter har fördubblats och polisen gör ingenting, säger Terje Bratland.

Polismästaren i Oslo är inte förtjust i Bratlands initiativ. Polismästaren har i intervjuer sagt att han inte gillar att invånarna tar lagen i egna händer.

Bratland bemöter kritiken.

– Polismästaren tror att det handlar om ett gammaldags medborgargarde. Vi har inte sagt att vi ska ta lagen i egna händer. Jag har arbetat som väktare och är medveten om vad lagen tillåter. Vi ska hålla oss inom lagens ram. Om vi stöter på en våldtäktsman håller vi kvar honom tills polisen kommer.

Bratland är också kritisk till att polisen i Oslo inte får mer resurser. Drygt tre månader efter terrordåden i Oslo ser man väldigt få patrullerande poliser i Oslos centrum.

– Vi har en polisreserv på 150 färdigutbildade poliser som inte får jobb. Många av dem jobbar som väktare eller som försäljare i korvkiosker. Det handlar inte om pengar. Det handlar om säkerhet, säkerhet och säkerhet. De måste fås ut på gatorna.

Festsäsongen startar

Veckorna fram till jul fylls Oslos restauranger av tusentals personer som firar lilla jul med arbetskompisarna. Många dricker för mycket, en del frestas att ta en svarttaxi hem, någon annan väljer att vandra ensam hem i natten.

För våldtäktsmännen är det här också festsäsong.

Hbl träffar Linda Wetter och Felix Andersen på Karl Johan, Oslos paradgata. Andersen säger att han inte tycker om när Linda Wetter åker ensam in till centrum för att festa.

– Jag vill helst åka med.

Linda Wetter känner sig inte otrygg när hon rör sig i Oslo. Men det finns situationer som hon försöker undvika.

– Om jag ska vidare från ett ställe till ett annat försöker jag alltid ha någon med mig. Också om man är två kan det kännas olustigt. Nu har jag också fått pepparsprej av min syster så det känns bra.