Foto: Peter Cederling

Ljudet strejkade när FST5 premiärkörde kostymdrama

Det är inte länge sedan finalen i Melodi Grand Prix i FST5 hade ljudproblem. I går hände det igen när första avsnittet av den omtalade serien Anno 1790 sändes.

Under de cirka tio första minuterna saknades ljudet. Den här gången var det premiärvisningen av den nya svenska tv-serien Anno 1790 som drabbades. Efter en stund visades en textflik med ursäkt om att kanalen har problem med ljudåtergivningen.

Serien, med Linda Zilliacus i en av huvudrollerna, premiärvisades i går klockan 22 finsk tid samtidigt i SVT1 och FST5. Programmet visas i repris i kväll klockan 23.

Enligt Mary Gestrin, mediechef på Svenska Yle berodde felet på bristfälliga serverinställningar hos Digita.

– Det var ett fel som berörde FST5 och Teema. Dramat är gjort för HD-sändingar med 5.1-ljud. Digita klarade inte av att hantera det här ljudet. Men felet är nu rättat, säger hon.

Kanalen Teema drabbades inte av ljudproblem. Yle lyckades lösa problemen genom att manuellt ändra på 5.1-ljudet till stereoljud.

– Det är oerhört olyckligt att det gick så här. Anno 1790 är en storsatsning för oss och programmet fick mycket synlighet. Det känns frustrerande att vi haft ljudproblem två gånger på kort tid.

När MGP-finalen sändes tystnade ljudet på grund av ett felinställt ljudkort.