Svenska Yles mediechef Mary Gestrin beklagar missödet under MGP-finalen. Foto: Hbl-arkiv.

Felinställt ljudkort tystade MGP-finalen

Ljudproblemen i sändningen från MGP-finalen på lördagskvällen berodde på att det ljudkort som gör att sändningen kan höras i flerljud var felinställt. Ett liknande misstag skedde i somras.

Ljudkortet var inställt på surroundljud och inte flerljud som det borde ha varit. De FST-tittare som hade ljudet i sin mottagare eller digitalbox inställt på svenska hörde inget av de första låtarna i MGP-finalen, sedan under en stund enbart finskt referat innan sändningen fick rätt ljud.

Den som däremot hade ljudinställningen på auto eller finska hörde hela sändningen, men med en märklig störning, ett slags digital distorsion.

Hela Yles sändningsverksamhet är för tillfället flyttad till en reservenhet till följd av en årlig service. Sändningen av Melody Grand Prix var den första flerljudssändningen på FST5 under serviceperioden.

– Det tog beklagligt lång tid för oss att hitta felet, säger Mika Lavonen, som är chef för Yles sändningsverksamhet, om den dryga halvtimme Yles och Digitas tekniker gick igenom alla möjliga alternativ.

I dag samlas alla experter för att analysera var det gick snett. Det var nämligen inte första gången det hände och nu ska systemet granskas kritiskt.

– Motsvarande situation uppstod i juni, under kapellmästarserien Maestro. Den gången var det bilden, inte ljudet som krånglade. Men det handlade även då om en storsatsning för Yle, säger Lavonen.

Enligt honom tar det alltid sin tid att hitta felet eftersom fyra enheter är inblandade i sändningarna.

– Korten som finns inne i datorn är inte heller lätta att programmera om. Yle använder samma teknik som andra tv-bolag men våra sändningar är mångsidigare rent tekniskt, med flerljud, extra textning och robotljud för hörselskadade. Det gör oss sårbarare.

Barnen kan gottgöras

Svenska Yles mediechef Mary Gestrin säger att en snabbinkallad arbetsgrupp nu funderar på vad Yle kan göra för att gottgöra barnen. Några detaljer vill hon inte avslöja i detta skede.

Gestrin ångrar inte beslutet att låta sändningen och omröstningen fortsätta som om inget hade hänt.

– En direktsändning i tv är ett jätteevenemang som föregås av massiva förberedelser och där många människor är inblandade. Att bryta sändningen utan att veta hur länge avbrottet skulle räcka hade inte varit realistiskt, säger Gestrin.

Tolvåriga Petter Sandås från Vörå vann MGP-finalen 2011 med sin låt En framtid. Han var en av de tävlingsdeltagare som drabbades av ljudproblemen. Hela programmet med komplett ljud finns på arenan.yle.fi.