Foto: Hbl-arkiv/Karl Vilhjálmsson

Stulen barndom utreds också i Finland

Nu är det klart. Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd börjar utreda hur barnhems- och fosterbarn har behandlats i Finland. Nyligen blev Sverige klar med en liknande utredning som slår fast att det barn som har utsatts för vanvård har rätt till ekonomisk ersättning.

– Också vi måste utreda om omhändertagna barn har utsatts för vanvård, säger omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson (SDP).

I början av oktober skrev Hbl om ålänningen Krister Lumme som levde en vardag präglad av misshandel och kränkningar på ett barnhem utanför Mariehamn. Han lämnade skrivelser till både presidentens kansli och social- och hälsovårdsministeriet med krav på att Finland utreder de omhändertagna barnens situation på samma sätt som man har gjort i Sverige. Då var signalen från ministeriet och Institutet för Hälsa och välfärd att det här är en viktig fråga som man har diskuterat mycket, men att inga konkreta beslut har fattats.

Beslutet fattat
Nu låter det annorlunda, beslutet om att göra en utredning har fattats. Någon exakt tidpunkt för när processen startar eller en klar skiss för hur processen ska gå vidare finns ändå inte ännu.

– Vi utreder saken som bäst. Vi samlar erfarenheter från andra länder för att hitta rätt väg för Finland. Ofta har processerna varit tunga och utdragna, säger Lotta Hämeen-Anttila, konsultativ tjänsteman på Social- och hälsovårdsministeriet.

Sverige skötte sig bra
Bland annat Sverige, Irland och Australien har utrett hur omhändertagna barn har behandlats under 1920-1980-talet. I Sverige startade utredningen om stulen barndom år 2006 och blev klar för en knapp månad sedan. Den slår fast att de som har utsatts ska få en minnesceremoni och har rätt att söka om ersättning på 250 000 kronor.

– Sverige har skött saken väldigt bra. Man har gjort en grundlig utredning, lärt sig av sina misstag och strävat efter att ytterligare förbättra kvaliteten på barnskyddet, säger Guzenina-Richardson.