Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Partiet sägs vilja bli av med Juholt

Sveriges S-ledare Håkan Juholts dagar kan vara räknade. Envisa men obekräftade uppgifter gör gällande att partiet nu försöker få honom att avgå frivilligt.

Men själv är han inställd på att rida ut stormen.

– Jag kör på för fullt, säger Juholt.

Partiets gruppstyrelse i riksdagen höll på torsdagen ett krismöte kring lunch. Ombudsmän från de 26 partidistrikten diskuterade den uppkomna situationen på ett sedan tidigare inplanerat möte i Stockholm. På fredag samlas högsta ledningen, verkställande utskottet, också det mötet inplanerat sedan tidigare.

– Det är klart jag är orolig, säger Elvy Söderström, mångårig VU-ledamot och ordförande för distriktet i Västernorrland.

– Frågan som vi måste ställa är: fixar partiet det här, säger hon utan att själv ge något svar.

Ordförande för socialdemokraterna i Helsingborg, Jan Andersson är tydligare:

– Jag tycker det är för mycket nu. Stämmer uppgifterna så tycker jag Håkan Juholt ska gå, säger han till TV4.

Mycket spekulationer

Enligt SVT pågår samtal med Juholt i syfte att förmå honom att lämna frivilligt. SVT hänvisar till en anonym källa som hävdar att Juholt "inte kommer att klara helgen".
Håkan Juholt själv förnekade uppgifterna när han intervjuades av Lotta Bromé i P4 Extra:

– Det är inte på det viset du säger. Det är väldigt mycket spekulationer och rykten nu.

Någon time-out är heller inte aktuell, framhöll Juholt.

På torsdagen tillkom nya avslöjanden om S-ledarens förhållningssätt till redovisningar. Enligt Expressen har Juholt låtit riksdagen betala en hyrbil under samma period som han fått ersättning för resor med den privata bilen. Enligt Ekot i Sveriges Radio, som också granskat Juholts resor, finns frågetecken kring ytterligare ersättningar.

Fler polisanmälningar

–Eventuellt har jag fyllt i en eller två reseräkningar fel, av hundratals reseräkningar, sade Juholt själv i radiointervjun och tillade att misstagen ska rättas till om så är fallet.

Även för detta polisanmäldes Juholt på torsdagen. Sammanlagt har polisen nu fått in tio anmälningar.

Men att han skulle vara en slarver vill Håkan Juholt inte hålla med om.

– Jag är inte slarvig, framför allt har jag väldigt duktiga människor runtomkring mig, sade han i P4 Extra och poängterade att han bara "har gjort ett fel".

Överåklagare Björn Ericson väntas inom kort ge besked om vad förundersökningen mot Juholt resulterat i. Enhetschefen vid riksdagsförvaltningen Marianne Bjernebäck har förhörts av åklagaren. Ord står mot ord när Juholt blev informerad om sin felaktiga redovisning av boendekostnaderna.