Foto: Lehtikuva/Scanpix

Aftonbladet: Juholt polisanmäls också för bilresor

Under morgonen har de svenska Socialdemokraternas ledare Håkan Juholts dubbla reseersättningar hamnat på polisens bord.

Två privatpersoner har polisanmält S-ledaren för trolöshet mot huvudman, skriver Aftonbladet.se.

Juholt har låtit riksdagen betala en hyrbil under samma period som han fått ersättning för resor med den privata bilen, skriver Expressen.
Enligt tidningen har Juholt vid två tillfällen lämnat in reseräkningar som kan ifrågasättas.

Den 18 februari 2007 har han angivit att han påbörjade en resa med egen bil från Oskarshamn till Stockholm klockan 15, en resa på drygt 30 mil. Samma dag, klockan 16, lämnade han tillbaka en hyrbil i Stockholm.

Den 22 mars 2007 hyrde Juholt en bil i Stockholm som han återlämnade i Oskarshamn dagen därpå. Men den 22 mars fick han också ersättning för en resa med egen bil till Oskarshamn.

Enligt Ekot i Sveriges Radio, som också granskat Juholts resor, finns frågetecken kring ytterligare ersättningar. Enligt Ekot begärde och fick Juholt även i februari 2008 ersättning för att resa i egen bil mellan Oskarshamn och Stockholm. Samma dag ska han även ha haft en hyrbil.

Juholt är redan från tidigare i blåsten på grund av att han sedan 2007 har begärt full ersättning för sin övernattningsbostad i Stockholm. Den delar han med sin sambo och därför är han berättigad bara till halv ersättning.

Svenska medier har räknat ut att han har fått 160000 kronor (cirka 17500 euro) för mycket i hyresbidrag. Juholt har betalat tillbaka pengarna, men först efter att Aftonbladet hade lyft fram frågan.