Foto: Lehtikuva/AFP/Nicole Munro

Det läckande fartyget kan brytas sönder

Det grundstötta fartyget Rena utanför Nya Zeelands kust kan brytas sönder, säger landets premiärminister John Kean.

– Belastningssprickor har hittats i fartygets skrov och vi kan inte utesluta möjligheten att det bryts sönder. Vi följer med läget hela tiden, sade han.

Fartygets filippinske kapten greps på onsdagen men släpptes senare mot borgen. Han anklagas för att ha agerat på ett sätt som har medfört onödig fara. Rättegången mot honom fortsätter nästa vecka och han hotas av ett års fängelse.

Under natten har 70 containrar fallit överbord på grund av den hårda sjögången.

Det finns 1368 containrar ombord och elva av dem innehåller farligt gods. De som har fallit i havet torde inte innehålla farligt gods, men enligt journalister på plats väller klar blå rök ut från en av dem. Myndigheterna räknar med att flera containrar kommer att falla överbord.

En flytande lyftkran från Singapore är på väg till olycksplatsen. Med den ska man försöka lossa lasten då sjögången minskar.
Redan nu har drygt 300 ton tjock eldningsolja runnit ut i havet. Om fartyget bryts sönder kan upp till 1700 ton rinna ut.

Oljan hotar framför allt det rika djurlivet i bukten Bay of Plenty där det finns bland annat valar, delfiner, pingviner, sälar och sällsynta sjöfåglar. Utsläppet har redan klassats som den  värsta miljökatastrofen i Nya Zeelands historia.